Annons:
Etikettekonomi
Läst 7290 ggr
Alexej
2/15/09, 9:40 PM

Mobillån och ungdomar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Allt fler ungdomar klarar inta av att betala av sina skulder och allt fler får betalningsanmärkningar. De snabba smslån är en av förklaringar, dyra moblräkningar en annan.

SMS-lån lanserades i Sverige under 2006. Sedan dess har både hemsidor som erbjuder smslåntjänster och anmälningar till Kronofogden exploderat.

Målgruppen för smslån är ofta de som redan har svårt att få en vanlig lån med en ordentlig kreditprovning. Unga människor, kvinnor, missbrukare, spelare. Enligt Kronofogdemyndigheten har 60 % av de som tar mobillån redan andra stora skulder.

Paul-Georg Meister

Bild: Paul-Georg Meister

Magnus Johansson som startade företaget Mobillån ser mobillån som en extrakompis man kan gå till när det har kärvat i ekonomin. För att få låna måste du vara över 18 år och ha en årsinkomst på minst 24000 kronor. Det krävs ingen säkerhet och du kan till och med ha en betalningsanmärkning.

Men: Lånar du tex 1000 kronor med mobillån blir kostnader 300 kronor kanske. På banken betalar du ungefär 8 kronor i ränta!

Sms-lån ges utan några samtal, besök eller frågor. Lagmässigt handlar det om privatpersoner som med kort återbetalningstid lånar ut sina egna pengar.

Därför behöver företagen inte ens något tillstånd. Det enda som behövs är en registrering. Flera av de stora sms-utlånarna har dock inte ens registrerat sig. Eftersom lånen ska betalas tillbaka inom 30 dagar behöver de inte heller kalla räntan för ränta utan skriver "avgift". Många nöjer sig inte heller med ett lån utan tar tre fyra lån på kanske 3.000 kronor styck och efter ett par månader så hamnar ärendet på Kronofogden.
En betalningsanmärkning finns kvar i tre år, förutsatt att man inte drar på sig ytterligare obetalda skulder under den tiden. Anmärkningen gör det svårt att få andra lån och att skaffa bostad.

Lånar aldrig pengar när du inte kan vara säker att du kan betala tillbaka i tid!

Löpsedelbilden från Hilde Vogtländer och alla bilder från pixelio.de

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Hawknestgrove
2/16/09, 2:22 PM
#1

Helt suverän artikel!  Som Göran Persson sa, Den som är satt i skuld, är ICKE fri!

De där lånen borde förbjudas. Rena ockret……

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Alexej
2/16/09, 2:35 PM
#2

Tycker jag med. De som har pengar behöver inga mobillån. Och de som inte ha pengar riskerar kronofogden sedan.

Målgruppen är helt klart de svaga:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Jenna-Gun
2/16/09, 4:02 PM
#3

Ja och det är ju det att skulden hos kronogogden sätter spår flera år framåt.

Betalningsanmärkningar hindrar ju folk från många saker .

Hawknestgrove
2/16/09, 6:45 PM
#4

Det borde undervisas tidigt i skolan om just detta. Många sätter sig i skuld redan vid 18, då de går i skolan. HAde de fått med sig lite redan i högstadiet, så hade kanske något fastnat.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

spiritedaway
2/28/09, 3:05 PM
#5

Jag kommer aldrig, aldrig ta ett sms-lån. Räntan är sjukt hög.

Då tycker jag hellre att man ska försöka spara ihop pengarna, men det är väl många som har svårt. Men med enkel matematik borde man inse att man inte kan betala tillbaka då och hamnar hos kronofogden.

mymlanbus
2/28/09, 3:25 PM
#6

Borde föbjudas det där! Usch! Hellre utan pengar än sånt där ocker!

Annons:
J14oh
2/28/09, 4:09 PM
#7

Jag skulle aldrig klara av att ta ett smslån ! Om jag inte har råd när jag tar lånet, vad säger då att jag har de pengarna plus mer en månad senare ?

elyse
2/28/09, 4:35 PM
#8

Jag skulle aldrig ta ett sms-lån, men om idén bakom inte är olaglig så ser jag inte varför de skulle förbjudas. Idiotförklarar vi inte våra unga och svaga då?

evamojje
2/28/09, 4:48 PM
#9

Nej smslån jar aldrig kännts som ett alternativ för mig låter lite som om man bara stänger dörren för ett problem i 30 dagar för att sen öppnas igen fast denna gång med ett ännu större problem.

Att förbjuda tror jag inte är en lösning däremot mer regler för hur det ska gå till det är alldeles för lätt att få.

Skicka ett sms med texten Katthem 25 eller Katthem 50 till nr 72970 så skänker du Stockholms Katthem motsvarande belopp.

 

 

 

Gerbilflicka
2/28/09, 5:40 PM
#10

Sorgligt att folk behover sanna lan. Jag skulle aldrig, aldrig, aldrig lana pengar forutom om jag ska kopa ett hus. Mojligtvis om hunden skulle bli akut sjuk och det skulle kosta en massa pengar som inte forsakringen tacker eller nagot sadant.

JohannaMax
2/28/09, 8:28 PM
#11

Usch o blä för såna lån…

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Upp till toppen
Annons: