Annons:
Etiketterekonomiartiklar
Läst 9379 ggr
ElisabethB
3/15/15, 8:29 AM

Vart tar pengarna vägen?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att leva efter en budget, skriva kassabok och spara alla kvitton. Låter det tråkigt? Då blir det inte längre lika kul att spontant handla småsaker. Men, med handen på hjärtat, tror du inte att du gör flera onödiga inköp varje månad? Även om du knappt har några pengar kvar.

**Att handla när man är hungrig
**Händer det att du går och handlar i mataffären när du är hungrig? Och vad köper du då? Många personer köper då kakor, godis, choklad, kanske lite chips och något färdig grillat att äta framför tv:n. Eller så kanske någon tidning slinker med för att läsa medan man äter allt godis.

Eller så kanske man köper sig fryst färdigmat som går snabbt och lätt att stoppa in i mikron.

Visst, det är också ett sätt att leva och det går utmärkt at leva så om man har en ekonomi som klarar den sortens utgifter. Men om man har en tajt ekonomi får man nog fundera på om det är så bra med den sortens utgifter.

**Hur mycket blir det på en månad?
**Hur mycket spenderar man egentligen på onödiga inköp under en månad? Det bästa sättet att få reda på det är att föra någon form v kassabok. Visst, det är tråkigt. Men efter ett tag kan det bli en sport att göra av med så lite pengar som möjligt. Man får kontroll över både sig själv och sina pengar, man börjar bli mer medveten om vad man handlar. Då kanske man upptäcker att man börjar få pengar över.

**Att föra kassabok
**Man kan gå till en bokhandel eller en välsorterad mataffär och köpa ett färdigt häfte, men det går lika bra att skriva på ett vanligt papper sina inkomster och utgifter. Eller om man vill göra något snyggt kan man skriva det som ett Word-dokument på datorn eller göra en mall i Excel.

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉

  • Redigerat 8/28/22, 11:13 AM av Niklas
Annons:
Grace2009
3/15/15, 8:48 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Jag tänka dela med mig av hur min kassabok ser ut. Det är ett vanligt skrivhäfte jag använder, så det är lätt att anpassa efter sina egna behov. Jag har till exempel ingen hyra (bor hemma) eller dess tillhörande räkningar.

[JeanetteK]
3/15/15, 11:33 AM
#2

Det är ett jättebra sätt att få koll på sina utgifter. 👍

#1 Jag gör ungefär som du fast jag har mitt i excel på datorn. Funkar jättebra och man ser verkligen vart pengarna går.

tlover
3/15/15, 4:47 PM
#3

Nån som har en bra "modell" på kassabok som funkar om man har gemensam ekonomi men separata konton?

Vi har försökt olika modeller men dom blir aldrig långvariga eftersom dom blir krångliga.

l'm back

ElisabethB
3/15/15, 6:07 PM
#4

Kanske att man har olika kolumner för de olika kontona eller olika sidor? Förstår mycket väl ditt dilemma tlover, hade lite samma problem själv när jag var sambo..

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉

gardit
3/22/15, 7:24 AM
#5

När jag hade småbarn och ganska snålt med pengar, brukade jag gå igenom kvittot efter handlandet. Jag noterade (bara i huvudet) helt enkelt "onödiga inköp" och summerade dessa. En godispåse, något kul till barnen osv. Det blev några kronor varje gång, nästa gång hade jag det i bakhuvudet och det var lättare att undvika fällorna:)

[SisselaJ]
3/22/15, 10:45 PM
#6

Superbra att ha i åtanke när man handlar! Jag och min sambo har gemensamt matkonto och efter varje tripp till mataffären sammanställer min sambo kvittona i ett excel-ark. Vi har då olika kategorier som kött, torrvaror, mejeri, godis och liknande och ser sen procentuell fördelning av hur mycket vi spenderat på varje kategori. För den som har tid och intresse är det något att rekomendera, man får sig en riktig tankeställare!

Annons:
Upp till toppen
Annons: