Annons:
Etikettövrigt-ot
Läst 11426 ggr
Gullan402
3/31/09, 11:07 PM

1:a april och aprilskämt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varför brukar man luras första april och varifrån har seden kommit? Är det bara i Sverige som traditionen finns? Tar upp lite om numera klassiska aprilskämt som förekommit i massmedia.

I större delen av världen finns traditionen att lura varandra första april. I Sverige är det vanligt att tidningar och TV har falska reportage.
I Storbritannien, USA och Australien firas "All Fools Day" eller "April Fools Day". I Storbritannien slutar man luras när klockan slagit 12.00 mitt på dagen.

I Frankrike pratar man om "aprilfiskar" ( un poisson d´aml) om den som blir lurad. I Skottland kallas den som blir lurad "gowk" vilket kan översättas med gök/dummerjöns. I Indien firar man holi-festen den 31 mars.

Foto Leif Ljungdahl

foto: Leif Ljungdahl, www.hittabilden.se

BAKGRUND till dagens sed att lura

Det finns olika teorier om upphovet till att skämta med andra på just första april. Det finns en idé om uppkomsten av sedvänjan att luras kommer från tiden då nyåret flyttades till 1:a januari. Innan dess firades nyåret med festligheter från den 25:e mars och första april var första oktava, dvs den 8:e dagen på det nya året som avslutades med en kulmen av nyårsfestligheterna. När nyåret flyttades till januari år 153 f. Kr så struntade en del i att nyåret flyttats utan behöll traditionen att fira i april. De skämtades då ofta med de som bundna av sina gamla traditioner fortsatte att fira i april och den i våra dagar traditionen att luras 1.a april skapades.

Ytterligare en teori är att det kan vara en kvarleva från romarnas cereralia (en högtid som firades till skördegudinnans Ceres ära.)
Det sägs att Prosperin roade sig på Elyséens ängder och hade precis plockat famnen full av påskliljor. Då kom Pluto och tog med henne till underjorden. Hennes mor Ceres hörde rösten av hennes skrik och begav sig ut att leta efter sin dotter vilket var helt förgäves. Hon blev då narrad av att leta efter "ekot av ett skrik" eller " söka efter göken/dummerjöns"

Först på 1670-talet kom seden till Sverige. De skämten gick ut på att få någon att gå dumma ärenden.

Idag närmast klassiska aprilskämt

1: a april 1950 skrev Göteborgsposten i tidningen att Öland lossnat från havsbotten och drivit in mot östkusten.

1:a april 1962 berättde nyhetsuppläsaren Kjell Stensson i TV-nyheterna att efter en nyinstallation i TV-huset så kunde gemene man lätt skaffa färgTV utan dyra kostnader. Man skulle ta en nylonstrumpa och klippa upp den och sedan sätta fast den framför bildrutan på sin egen TV.

1:a april 1980 meddelade DN att sommartid införts i smyg i förtid och allmän kalabalik rådde om hur mycket klockan egentligen var. Det var något som skapade en del kaos. Sommartid infördes det året först den 6:e april för första gången sedan 1917.

Källa: www.wikipedia.se

påskliljor Leif Ljungdahl.jpg

foto: Leif Ljungdahl www.hittabilden.se

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

Annons:
Alexej
3/31/09, 11:48 PM
#1

Det med färg-tv´n har jag tom hört i Tyskland. Otroligt att folk gick på det.

Jag gillar inte 1:a april. Jag är så godtrogen och blev lurad jätteofta.

Själv kan jag inte lura andra, börjar skrattar direkt! Foten i munnen

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Grodan
4/1/09, 3:10 AM
#2

samma här… blir alltid lurad Oskyldig


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Gullan402
4/1/09, 3:37 AM
#3

Kan ju för säkerhets skull berätta att fotot i artikeln på barnet är min dotter i april 2002 och jag själv är fotograf även om det föll bort ur artikeln.
Svårt att hitta foton om detta ämne. Lite vårblommor gick bra men det såg så torftigt ut så det fick bli en liten sömnig tulta också. Flört

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

fotokrafs
4/1/09, 6:18 AM
#4

Usch då.. Gillar inte första april. Blir misstänksam mot allt och alla, tror att allt är lögn. Själv är jag snäll och ljuger aldrig. Oskyldig

Gullan402
4/1/09, 10:03 AM
#5

Den lilla tultan i april 2002 är min dotter och jag själv är fotograf men det föll bort ur texten. Tänkte att det är bäst att tala om det så ingen diskussion om upphovsrätt uppkommer. Obestämd
Svårt att hitta bilder till artikeln men lite vårblommor tyckte jag kunde passa och en bild på en 1 år och 3 månader trött liten tjej i kallt aprilväder tyckte jag kunde passa.

Fånga dagen - i morgon kan det vara försent!!!

Alexej
4/1/09, 10:49 AM
#6

Fyller på med andra aprilskämt:

Ishockey

Brynäs IF vann den 1 april 1993 den tredje SM-finalen hemma i Gavlerinken mot Luleå HF med 7-4. Därmed hade Brynäs reducerat till 1-2 i matcher och Luleå kunde därför ännu inte fira sitt första SM-guld (det skulle komma att dröja tre år till). Efter slutsignalen berättade SVT:s kommentator Arne Hegerfors att matchen skulle spelas om, samtidigt som TV-tittarna fick se hur åskådarna gick in i arenan igen. Experten Anders Parmström fyllde i med att orsaken var att Brynäs tränare Tommy Sandlin "tagit en rövare" och låtit sina spelare spela matchen med klubbor med otillåten vinkel på bladet. Hegerfors avslutade då sändningen med att SVT tyvärr inte kunde visa "den nya" matchen eftersom andra program skulle visas men SVT skulle givetvis bjuda på bilder i morgondagens Sportnytt. Den 2 april stod det dock klart för alla att firma Hegerfors/Parmström spelat in skämtet redan i samband med att publiken gick in i arenan den första, och enda, gången.

Blev för mycket
I Luxemburg, säger ryktet, är aprilskämt är förbjudna sedan 1973 då landets banksparare lurades att ta ut sina besparingar från landets banker, med svår kris som följd.

Värdelöst utspel
I Sri Lanka tycks man ha en mer avslappnad attityd. Sedan radion i landets huvudstad 1997 rapporterat att alla sedlar av högsta valör skulle dras in med omedelbar verkan rusade panikslagna affärsmän till bankerna för att växla in gamla tusenlappar mot nya. Landets centralbank fick gå ut med en dementi, alla utgivna sedlar gällde fortfarande.

Valutaunion
I grannlandet Indien fick invånarna 1999 en smärre chock när Bombaytidningen Deccan Chronicle skrev att ärkerivalerna Indien och Pakistan vid årsskiftet skulle få en gemensam valuta, IndoPak. Ländernas utrikesministrar skulle skriva under valutaöverenskommelsen i närvaro av en rådgivare till EU-kommissionen, som citerades och uppmanade läsarna att begrunda dagens datum.

Storpolitik
I Irak tog man traditionen med aprilskämt till en helt annan nivå när den irakiska dagstidningen Babel samma år på förstasidan skrev att Ryssland hotade USA med kärnvapen om inte FN-sanktionerna hävdes. I en annan del av tidningen medgavs att det hela var ett skämt.

Kurshöjare 1
Även på hemmaplan har aprilskämt ställt till det en del. Vid två tillfällen på senare år har aprilskämt påverkat börskurser på Stockholmsbörsen. Mest känt är nog DN:s nyhet 1 april 2003 om att byggbolaget Skanska skulle bygga en strand i Stockholm, en order värd 100 miljoner kronor. Kursen reagerade positivt på nyheten och steg fram till att bolaget skickade ut ett pressmeddelande och bad om ursäkt. Aprilskämtet var ett samarbete mellan Skanska och Dagens Nyheter.

Kurshöjare 2
Några år tidigare tros även Ericssons kurs ha påverkats av ett aprilskämt. Då handlade det om uppgifter i TV4 om att Ericssons dåvarande vd Sven-Christer Nilsson skulle avgå, något som senare visade sig vara ett aprilskämt. Kursen steg 2 kronor och aktien var den mest omsatta i en i övrigt trög handel.

Källa: E24.se

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
[iovis]
4/1/09, 9:17 PM
#7

Mc Donalds sålde Cheeseburgare idag för 115 kr stod det i annonsen på baksidan av Metro idag! I samma tidning kunde man läsa att SL ska införa 500 kr i böter för de som ställer sig till vänster i rulltrappan, för att läxa upp lantisar och andra turister, de stackars stockisarna kunde ju missa tuben eller pendeln om nån stod i vägen, så nu blir det böter! I Södertäljes blaska kunde man läsa att det nya kommunalhuset har såna brister att de som arbetar där måste flytta tillfälligt ut till skolorna medans reparationerna genomfördes. Herregud, tokstan, tänkte jag. Sen insåg jag….

Alexej
4/1/09, 9:19 PM
#8

Cool

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

SaraC
4/1/09, 9:20 PM
#9

Haha Tungan ute Mycket rolig läsning.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Grodan
4/2/09, 6:29 PM
#10

#7 haha… SLs aprilskämt gillar jag… som sann 08 Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: