Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01. Vardagstips/informationer 02. Hem och hushåll 03. Onödiga utgifter 04. Handla rätt 05. Prisvärda butiker 06. Budget och kassabok 07. Internet 08. Gratissajter 09. Blocket, Tradera och Ebay 10. El, bensin osv. 11. Telefoni och bredband 12. Inredning och trädgård 13. Semestertips 14. Allt som är gratis! 15. Studier 16. Arbete och/eller sjukdom 17. Är du arbetssökande? 18. Dåliga erfarenheter arbetsförmedling/socialen 19. Goda erfarenheter arbetsförmedlingen/socialen 20. Låna pengar? 21. Banker, kreditinstitioner och försäkringar 21. Myndigheter 22. Fonder och stipendier 23. Räkningar, inkasso och kronofogen 24. Avbetalningar 25. Skuldsanering 26. Information om sajten och ifokus 27. Laga billig mat 28. Varning för....! 29. Tävlingar! 30. OT-trådar
Ekonomi

100-200 kronor för födelsedagspresenter!

2009-03-16 16:40 #0 av: Alexej

Både sajten Familjliv och Göteborgsposten har gjort läsarundersökningar om hur mycket föräldrar lägger på presenter till barnkalas. I GP:s mindre enkät svarade samtliga föräldrar att en present får kosta drygt 100 kronor. Hälften av dem ansåg att 200 kronor är rimligt för en barnkalaspresent.

Claudia Hautumm

Bild: Claudia Hautumm 

Mer att läsa i Aftonbladet  i artikeln "Vi ruineras på kalasen!".

För mig var barnkalaser en mardröm oavsett om det gällde mina egna barn eller andras.

Mina barns födelsedagar:

Massvis med funderingar och panikångest. Presenter, mat, tårta, glass i klassen, inbjudningar, kalas, stök, nyfikna föräldrar som skulle hämta sina barn.

Fattar inte hur andra klarar av det. Barnens födelsedag ska vara kul men det var det aldrig för mig som mamma. Nu har jag tur att mina barn fyller år i slutet av månaden när jag just hade fått pengar.

Jag brukade samla på mig och köpa lite presenter då och då. Men kravet på finare presenter växte ju i samma takt som mina barn blev äldre.

Men det värsta var kalaset. Bara inbjudningskort kostar en del. Alltid frågan hur många barn och vilka. Stoppa in 10-15 stökiga barn i en liten lägenhet?

Sedan ska de ha mat. Mycket mat och mycket godis och helst en fin födelsedagstårta med många ljus i. Och olika dricka så klart. Allt i många färger...

Och sedan ska de underhållas. Är det dåligt väder kan man inte skicka finklädda småtjejer i lackskor ut för att "leka". Presentöppningen och maten är avklarade på en halv timme sedan ska man hitta på underhållning.

Hur håller man ordning på en massa barn som inte har lust att leka kurragömma? Som hotar att ringa hem för att bli hämtade för det är tråkigt?

Helst vill man sätta de framför TV´n tills det är dags att de ska hämtas.

Jag provade en gång att hyra in alla barn på McDonald. Men maten åts upp direkt och alla ville ut och bort därifrån.

En enda gång lyckades jag med en bra kalas. Fast den kostade...pengar och nerver. Min son fick bjuda hela klassen till äventyrsbadet. Några föräldrar följde med. Jag hade backat en stor balja med bullar, hade flera sallader med mig, en massa dricka osv. Men det var faktiskt kul och jag slapp städa efteråt hemma.

S. Hoschläger

Bild: S.Hoschläger

Andra barns kalas:

Mycket bättre. Fast inte alltid att mina barn var bjudna fast alla andra i klassen var det. Då hade jag ett ledsen barn hemma.

Men: Om man nu räknar att det finns 25 barn i klassen som alla firar en gång om året och mina barn var bjudna. Då blev det 25 barnkalaspresenter om året. Och har man flera barn....

Vad ska man köpa då? Ett suddgummi och en fin penna? Ser lite fjutig ut. Något större? Man vill ju inte att det egna barn ska skämmas.

Jag köpte en gång ett trädgårdsset med jättesolrosor till en kompis av min son. Jag tyckte det var kul och fin och jag visste att de har en stor trädgården. Men min son totalvägrade så klart.

Jag är faktiskt glad att mina barn är stora nu!

Löpsedelbild: Stephanie Hofschläger/pixelio.de

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-03-16 17:11 #1 av: Gasoline

USch vad stressigt detta måste vara som förälder. Jag tycker inte att man ska behöva köpa något dyrt, något symboliskt borde räcka. Dagens levande 2 fotingar barde sluta vara så material fixerade!

Själv hade jag kalas som lite, och bjöd minna barndomskompisar. Men när jag började i skolan och blev mobbad och hade mitt "disco" kom det 2 stycken utav hela klassen. Sedan dess har jag inte haft kalas.
Däremot va jag överlycklig när jag vart bjuden på kalas, då detta inte hände ofta. Brukade köpa en prydnadssak eller något annat lite smått.

Det är välo tanken som räknas, ellerhur?

Anmäl
2009-03-16 17:27 #2 av: elyse

Det är konstigt så upphypat det har blivit med barnkalas. Det var inte så längesedan man själv var liten och hade hemmagjord tårta, fiskdamm och såg på "Sunes sommar" på kalaset. Bara detta att man ska ha kalaset i en annan lokal än hemmet tycker jag gör det hela överdrivet. En gång gick vi till badhuset i några timmar när en kompis hade kalas. Men det kostade då 10:- så det var ingen större grej. Vi åt sedan tacos hemma hos henne, minns jag. När man var riktigt liten kostade presenten 40-50 :- och när man blev äldre 50-100:-.  

Anmäl
2009-03-16 17:36 #3 av: Gullan402

Det är en mardröm med barnkalas. Min stora flicka har bara haft ett "riktigt" barnkalas, tyvärr gick vinterkräksjukan då så bara 2 flickor kom. Senaste kalasen har varit en blandning av barn bland mina väninnors barn. Då har det varit mera avslappnat, barnen leker och vi vuxna dricker kaffe och pratar viktiga sakerOskyldig. Idag fyllede grannflickan år och vi umgås jättemycket och mina barn får alltid så fina presenter därifrån så man känner sig tvingad att köpa något fint tillbaka,

När tjejerna är bjudna på kalas brukar jag köpa present för max 50:-, det är mycket bara det tycker jag. Har man möjlighet att köpa något i stan kan man hitta fina presenter men här i vår tätort finns inte mycket. Brukar försöka ha ett "lager" av akutpresenter hemma. Det är inte alltid framförhållningen är mer än ett par dagar hos föräldrarna.

 

Tyvärr blir inte barnen bjudna så ofta på kalas eftersom de inte själva har något. Men stora flickan fyller år mellan jul och nyår och då är de flesta bortresta. Sen när skolan börjar igen så drabbas alla av sjukdomar. I år var det influensa som satte stopp för kalas. Lillan fyller precis när det är skolavslutningar, student och konfirmation då ingen har tid att komma.

En annan jobbig sak är att det nu blivit modernt med att ha kalasen i stan, på Mc Donalds, Leklandet eller Bowlinghallen och det kostar definitivt för mycket för min plånbok. Och att frakta alla ungar är ett problem. Andra föräldrar har mötesplats vid skolan sen har de ordnat skjuts till alla barn. Jag får in 2 extra barn i bil...

Anmäl
2009-03-16 17:52 #4 av: Link-

Instämmer #2.

Nu är mina barn så små så de har inte haft några "riktiga" kalas än. Inget jag ser fram emot tyvärr... Rynkar på näsan

Anmäl
2009-03-16 19:44 #5 av: fotokrafs

Har inga barn och ingen koll på dagens barnkalas, men när jag var lite så..

Är född mitt på sommaren (1983) och har bara haft ett kalas, då var jag så taskig och bara bjöd tjejerna i klassen. På menyn var marängtårta och sen fick de en godispåse med sig hem.

Kan inte minnas att jag själv var på så många barnkalas, kanske blev jag inte bjuden eller så ville jag inte gå. Och gick jag så hade jag kanske en present för 50 kronor högst.

Roligaste barnkalaset var nog hos en kille där vi fick åka på släpet av en traktor ner till sjön, grilla korv och sen fick vi Arla-reklamprylar som till exempel var sin bonnig keps. Eller när två tjejer slog ihop och firade tillsammans, de hade lånat gamla gymnastiksalen så vi kunde leka i lianerna! På menyn var korv med bröd, sen tårta. Fick säkert lite godis också, "fiskdamm".

Anmäl
2009-03-16 20:49 #6 av: martdat

Har aldrig hafft nått större barnkalas för min dotter, offtast ekonomin som satt stopp, nån gång har hon fått ta hem två, tre flickor hon vart extra vänn med där jag känner mammorna så jag inte behöver oroa mig att det pratas skit sen vilket billigt kalas det var, då har vo hafft tårta och fika och barnen har roat sig själva. hon har pga sina sociala problem nässtan aldrig blivit bjuden på ett själv,  ett år grät hon för att hon inte kan ha kalas vare sig vi har råd elr inte för hon hadde ändå inga vänner, var dessvärre sant då,,,

OM hon vart på kalas så har jag köpt för under hundralappen present i allafall,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2009-03-17 00:09 #7 av: Jenna-Gun

Mina barna avskydde barnkalas.

De blev därför inte bjudna så ofta. De ville definitivt inte ha kalas själva.

Men ungar har vi alltid haft i flockar hemma hos oss.

Efter skoldagen så var det oftast tre  killar med sonen hem. Bullarna gick åt :)

Anmäl
2009-03-17 09:11 #8 av: Mammzing

GAmmalmodig som jag är så undrar jag varför kompisarna ska få paket på kalaset??

Anmäl
2009-03-17 09:25 #9 av: [GunillaF]

Jag har fyra (vuxna) barn och 4 barnbarn och varken jag eller mina vuxna barn har någonsin haft sådana barnkalas som Alexej beskriver.Obestämd

Vem bestämmer hur ett barnkalas ska se ut? Vem är det som tillåter allt ståhej? Joo, föräldrarna. Det blir vad man gör det till.

Jag tror att barnen trivs bättre om det inte är så krystat och stort.Skrattande

De födelsedagskalas som jag varit med om har varit väldigt trevliga med 6-7 barn, saft och bullar. En helt vanlig tårta. Varför måste man bjuda på mat?

Barn brukar kunna roa sig själv om dom tillåts. Inte ska väl föräldrarna behöva tala om vad dom ska leka?!

Inbjudningskort behöver inte kosta mer än ett papper. Skriv och rita något på ett vanligt papper och låt ditt barn lämna över det till den som ska bjudas.

Gör inte så stort väsen av kalaset så tror jag att det ordnar sig. Skrattande

Anmäl
2009-03-17 09:46 #10 av: Gullan402

#9 man kan inte bjuda bara 6-7 barn. Då skulle vi förbigå flera i klassen vilket inte känns bra. Även om man delar upp det så man bara bjuder tjejerna så blir de för många.

Just för att minimera risken för utanförskap har skolan satt upp regeln att inga inbjudningskort får överlämnas på skolansområde. Vilket jag tycker är bra, men igengäld ska inbjudningskorten skickas, då har vi portot som tillkommer.

Det räcker inte med att man som förälder försöker tona ner kalasen det finns andra som sätter gränserna och då har man bara till att delta i detta spektakel eller välja att inte ha kalas. Både barnen och andra föräldrar har krav på hur ett roligt och lyckat kalas ska se ut. Gärna fiskdamm eller skattjakt efter godispåsar som ska vara välfyllda.

Anmäl
2009-03-17 09:56 #11 av: [GunillaF]

#10 Men, vad jobbigt.... Det beror säkert också på vart man bor. Jag tycker uppriktigt synd om er.Obestämd Det roliga är liksom borta.

Anmäl
2009-03-17 10:47 #12 av: Gasoline

#7 Låter som att du hade småkalas för jämnan =P

Anmäl
2009-03-18 08:48 #13 av: dragonheart1976

Medan jag läser den här tråden kan jag bara tänker: Vad bra att jag hittills inte skaffat barn Flört! Själv avskydde jag mina egna kalas när jag var liten och är livrädd när jag tänker att planera en barnkallas för mina egna barn (om det finns sådana nångång).... Alla förvänta sig något speciellt framför allt deras föräldrar och man  är tvungen att bjuda på något underbart och uppylla alla önskningar. Fan, vad måste det vara jobbigt!

Anmäl
2009-03-18 12:01 #14 av: Ninjisen

Jag bara längtar tills min lilla fis blir 1 år... Första kalaset blir iof bara med våra vänner och familj.. mina närmaste vänner och deras barn.. Men nästa år när barnet blir 2 år så har hon gått på dagis 1 år och "känner" massa andra barn så då blir det första riktiga kalset...
Men 1 års dagen är viktig.. Vi ska köpa den finaste tårtan som finns... Lte presenter... Men eftersom barnen inte fattar så mkt med 1 så blir det nog inte så skojj för henne  Glad

 

#8 Ja det där fattar inte jag heller... Paket till barnen på kalaset? Det är ju födelsedagsbarnets dag... Dom andra fyller ju också någon dag.. Nä bara löjligt, och dyrt.
Men en sak tycker jag man ska ha som även uppskattas av dom andra barnen... Fiskdammen :D

Det är ju ett måste!!! Jag kommer ihåg dom kalsen jag va på att fiskdammen va en höjdare. En liten godispåse men kanske en liten leksak i... Kinderägg kan man också ha i...

Anmäl
2009-03-20 12:24 #15 av: evamojje

När jag ska handla presenter oavsett om jag är "pank" eller har pengar så går jag ofta och handlar secondhand, Röda korsets Kupan, Stadsmissionen, Myrorna mm. Hittar alltid lite roliga udda presenter som alltid uppskattas. Och för en billig penning dessutom :-)

 

 

Anmäl
2009-03-20 12:41 #16 av: Gullan402

#15 Jo det är ju en bra idé till vuxna men jag tror inte barnen och deras föräldrar uppskattar det. Second hand är ju lite fult i vissa kretsar, det är skamligt att beöva handla där. För egen del köper jag bara secondhandkläder i stort sett till mig själv och även andra saker till hemmet. Mina barn har mycket secondhand leksaker.

Anmäl
2009-03-20 12:48 #17 av: silvery

oj.. när jag var liten hade vi gränsen 50 kronor... fast nu är det ju dyrare att köpa saker...

Anmäl
2009-03-20 12:54 #18 av: Link-

Jag älskar second-hand! Köper nästan bara det åt både mig och ungarna. Blir alldeles lycklig av att botanisera på Röda Kors, Myror och Återvinningar...Dock tror jag inte att jag skulle handla där till typ dagisbarn. Såna som jag inte känner privat. Tror helt klart att det anses "fult".

Anmäl
2009-03-21 13:56 #19 av: Gasoline

#18 Ja, secondhand är en jätte bra grej, men skulöle nog aldrig handla en present åt någon på en sådan affär.

Anmäl
2009-03-21 14:40 #20 av: evamojje

#19 Secondhand är mer än bara kläder. Man kan hitta första utgåvor på böcker och LP skivor vilket e guld värt om man är intresserad av sånt. Eller tavlor av lokala konstnärer som skulle kunna kosta skjortan. Och alla möbler sen då.

Jag hittade en chanel kappa för 3 år sedan som i nyskick skulle kostat närmare 25 000 kr men jag fick den för 600 kr och den var i fantastiskt skick Skrattande och min syster som fick den i födelsedags present började nästan att gråta *s*

Anmäl
2009-03-21 14:48 #21 av: Gasoline

#20 Jag vet inte riktigt vart du fick detta ifrån, men jag vet självklart att secondhand inte enbart är kläder. Skulle iaf aldrig köpa något sådant till någon anna, möjligtvis kanske inom familjen och jag hittar någon fin vas eller liknande.

Anmäl
2009-03-21 14:54 #22 av: evamojje

#21 sorry jag missförstod . Insåg inte att du menade secondhand rakt av.

Anmäl
2009-03-21 20:45 #23 av: Yakuna

#10 men jösses,man bjuder väl vilka man vill??

Anmäl
2009-03-21 21:12 #24 av: J14oh

#23, asså jag var mer eller mindre tvungen att bjuda alla i klassen, eller iallafall tjejerna, eftersom att det inte skulle bli någon orättvisa eller något. Dock när jag blev äldre bjöd jag nog bara hälften av tjejerna i klassen och sen några andra, men dåe fick man inte dela ut i skolan såe... :/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.