Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01. Vardagstips/informationer 02. Hem och hushåll 03. Onödiga utgifter 04. Handla rätt 05. Prisvärda butiker 06. Budget och kassabok 07. Internet 08. Gratissajter 09. Blocket, Tradera och Ebay 10. El, bensin osv. 11. Telefoni och bredband 12. Inredning och trädgård 13. Semestertips 14. Allt som är gratis! 15. Studier 16. Arbete och/eller sjukdom 17. Är du arbetssökande? 18. Dåliga erfarenheter arbetsförmedling/socialen 19. Goda erfarenheter arbetsförmedlingen/socialen 20. Låna pengar? 21. Banker, kreditinstitioner och försäkringar 21. Myndigheter 22. Fonder och stipendier 23. Räkningar, inkasso och kronofogen 24. Avbetalningar 25. Skuldsanering 26. Information om sajten och ifokus 27. Laga billig mat 28. Varning för....! 29. Tävlingar! 30. OT-trådar
Ekonomi

Mobillån/SMS-lån?

2009-02-15 18:18 #0 av: Alexej

Snabba pengar med mobilen. Lånar pengar direkt, också mitt i natten. Reklamen kastar sig över alla. Låna inom 8 min, 10 min eller 15 min. Tom när du har betalningsanmärkningar...

klicker

Bild: klicker

Ett sms-lån ligger oftast mellan 500-4,000 kronor beroende på vilket låneföretag du väljer och ska betalas efter 30 dagar.

Mobillån Sverige AB var först på svenska marknaden med sms-lån men nu finns det mängder med olika företag som sysslar enbart med smslån.
Sökmarknadsföretaget Jajja Communications AB har tagit fram en intressant rapport med statistik om hur många som söker efter sökorden smslån, sms-lån och snabblån i sökmotorerna varje månad. Rapporten visar på att över 200 000 sökningar i månaden handlar om smslån. Detta kan jämföras med bolån och bostadslån som har cirka 17 000 sökningar.

Vill man nu ansöka om ett mobillån måste man absolut först kolla och jämföra olika långivare.

Alla har olika kostnader!

Kostnad
I kostnaden ingår ränta, uppläggningsavgift, serviceavgift, upplysningskostnad och aviavgift.

Effektiv ränta
Begreppet Effektiv ränta är framtaget som ett sätt att jämföra den totala årskostnaden för lån- och kreditprodukter, formeln som används är fastställd av Konsumentverket.

Generellt gäller att små lån eller lån med kort löptid "straffas" vid beräkning av effektivräntan på grund av hur formeln är konstruerad.

Att använda effektiv ränta som ett absolut mått på vad kostnaden för ett lån eller en kredit är riskerar därför blir missvisande för smslån för den effektiva räntan beräknas alltid per år.

Michael Hirscka

Bild:Michael Hirschka

Redan år 2006 försökte svenska konsumentombudsmannen (KO) som är en mycket stark motståndare till smslån sätta dit smslåneföretagen med hjälp av  ockerparagrafen.

Ockerparagraf (9:e kapitlet, brottsbalkens paragraf 4)
"För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen. Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år."


Det lyckades inte med anledning av att en räntegräns för ocker inte längre finns med i paragrafen. Ocker gäller bara om långivaren utnyttjat låntagarens så kallade "trångmål" för att ta ut en hög ränta på lånet vilket inte bedömdes som aktuellt i fallen med smslån.

En bra lista över olika företag som lånar ut till SMS-lån finns på mineline.se

Affärsvärlden.se skrev en bra artikel om ockerräntor hos olika låneföretag som tar upp till 541% i räntan. Se deras lista om de 10 värsta aktörer på markanden.

Det som är absolut viktigast att tänka på när man ansöker om smslån är om man vet till 100 procent att man har möjligheten att betala tillbaka smslånet sedan när räkningen kommer från långivaren!

Bilder i artikeln kommer från pixelio.de och löpsedelbilden är från Claudia Hauttum.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-03-15 18:08 #1 av: Hawknestgrove

HAr bara ett ord för detta. OCKER! GÅ INTE PÅ DET!!!!!! DU FASTNAR I EN FÄLLA SOM DU ALDRIG KOMMER UR!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-03-15 19:43 #2 av: huskatt08

Helt vansinnigt.....borde inte ens vara tillåtet att få låna via telefon.Skrikandes så många som faller för frestelsen och inte tänker efter först.

Anmäl
2009-03-16 01:37 #3 av: pryzze

Från reklam-slogan

"Lucky- Loan" din lycka är gjord.

FY FAN, snarare din sista potatis är satt.

Stackars jävlar som tar sådan lån.

 

//Pryzze

Anmäl
2009-03-16 13:46 #4 av: Johanna

jag tog ett smslån.. lr ja... jag tog 2st.... aldrig igen

men det va verkligen panik... fast jag hade ju inte mer pengar månanden efter...
Men min underbara pojkvän (numera man) hjälpte mej att betala så det slapp gå till inkasso lr så...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.