Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01. Vardagstips/informationer 02. Hem och hushåll 03. Onödiga utgifter 04. Handla rätt 05. Prisvärda butiker 06. Budget och kassabok 07. Internet 08. Gratissajter 09. Blocket, Tradera och Ebay 10. El, bensin osv. 11. Telefoni och bredband 12. Inredning och trädgård 13. Semestertips 14. Allt som är gratis! 15. Studier 16. Arbete och/eller sjukdom 17. Är du arbetssökande? 18. Dåliga erfarenheter arbetsförmedling/socialen 19. Goda erfarenheter arbetsförmedlingen/socialen 20. Låna pengar? 21. Banker, kreditinstitioner och försäkringar 21. Myndigheter 22. Fonder och stipendier 23. Räkningar, inkasso och kronofogen 24. Avbetalningar 25. Skuldsanering 26. Information om sajten och ifokus 27. Laga billig mat 28. Varning för....! 29. Tävlingar! 30. OT-trådar
Om sajten

Spara på elräkningen!

2009-02-13 19:58 #0 av: Alexej

Vem av oss har inte klagat på elräkningen? För det första fattar man knappt hur de räknar med alla extrakostnader hit och dit. Antingen du betalar snällt dina elräkningar eller du funderar varför det blir så höga räkningar. Kanske du förbrukar alldeles för mycket och onödigt ström hemma?

diagram el.JPG

För med enkla medel går det att minska energianvändningen i hemmet och spara pengar. En sparad kilowattimme är både en ekonomisk vinst och en vinst för miljön. Vår elförbrukning påverkar vårt klimat, växthuseffekten och andra negativa miljöeffekter.

Kyl och frys respektive belysningen är de två största energiförbrukare i våra hushåll. Underhållningselektronik som stereo ,tv, dvd, video och dator med tillbehör, är den tredje största posten. Matlagning och disk kommer sedan, och sist kommer tvätt och torkning.

Kyl och frys (Foto:Gabisch)                        Foto:gabisch
Otroligt men sant. Våra kyl-och frysskåpar förbrukar mest ström av allt. Om du har en gammal kyl och frys och funderar på att köpa nytt, titta då på energimärkningen som hjälper dig att jämföra energianvändningen hos olika modeller. Energiklass A+ och A++ har den lägsta energiförbrukningen. Tänk på att det i längden kan löna sig att köpa dyrare men energisnåla produkter. Om du bor i en hyresrättslägenhet kan du ställa krav på hyresvärden   att  köpa energieffektiva produkter.
Tips:

 • Frosta av frysen regelbundet och ha rätt temperatur i frys (-18°) och kyl (+5°). Varje extra minusgrad i frysen ökar energi-användningen med 5 procent.
 • Tina mat i kylskåpet, maten mår bättre av långsam upp tining och kylan kommer kylskåpet till godo.
 • Ta regelbundet bort damm från baksidan av frys- och kylskåp.

Belysning
Belysningen står på andra plats för elförbrukning.

Lågenergilampor drar ungefär en femtedel av vad en glödlampa gör. Det innebär att en 60 W glödlampa kan bytas ut mot en 11 W lågenergilampa och en 40 W mot en 7 wattslampa. Du sparar runt 500 kWh per år om de tio mest använda glödlamporna byts ut till lågenergilampor.

Tips:

 • Lågenergilampor innehåller kvicksilver. När de slutat fungera ska de lämnas till kommunens insamling för elavfall som ofta finns på återvinningscentralerna. Detta gäller även glödlampor och all annan belysning.
 • Och så klart, släck efter dig när du lämnar rummet. Wilson Urlaub
 • Foto:Wilson Urlaub

Underhållningselektonik
Antalet tv-apparater, digitalboxar, dvd, datorer, skrivare och annan hemelektronik ökar stadigt. Tillsammans drar de en femtedel av din hushållsel. OBS! Upp till 40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el.

Tips:

 • Apparater i standby-läge kan dra mycket el. Använd en grenkontakt med strömbrytare som är kopplad till exempelvis din tv, video, dvd, digital-box och stereo. Då kan du med en knapptryckning stänga av alla apparaterna på en gång. Varför inte med hjälp av en timer?
 • Dra ut stickproppen till batteriladdare, transformatorer och mobilladdaredå de inte används.
 • Segovax

Foto:segervax

Köket
Här finns det många elprodukter som spis, ugn, diskmaskin, mikrovågsugn och övriga småapparater som kaffebryggare och brödrost.
Spisar med glaskeramikhällar och induktionshäll drar mindre energi än en traditionell häll med gjutjärnsplattor.
Att använda vattenkokare är det energisnålaste sättet att koka vatten på om den har en termostat som stänger av den så fort vattnet kokar.
En modern diskmaskin i energiklass A kan klara av en disk på 10-20 liter vatten beroende på program. Enligt mätningar går det åt cirka 100 liter vatten för att diska motsvarande mängd disk för hand.

Tips:

 • Om du kokar maten med locket på sparar du cirka 30 procent av energin mot om du kokar utan lock.
 • Ta tillvara på eftervärmen i ugnen genom att stänga av innan maten är klar.
 • Du kanske inte behöver skölja av disken, utan det kan räcka med att skrapa av matresterna innan du ställer in den i diskmaskinen. Fyll maskinen innan den körs och välj en låg temperatur.
 • Använd inte spisfläkten i onödan under vintern, den suger ut mängder med varmluft.
 • Använd alltid vattenkokare för att värma upp vatten.

Vatten
Här ingår tvätt-och torkmaskiner men också varmvattenförbrukning i badrummet.

Tips:

 • Tvätta inte i för hög temperatur. Tvätt som inte är så smutsig blir ofta ren redan vid 40 grader utan förtvätt. Bomullsplagg som du bär närmast kroppen bör av hygieniska skäl tvättas i 60 grader.
 • Högt centrifugeringsvarvtal minskar torktiden och energiåtgången.
 • Låt tvätten självtorka om det inte är bråttom.

Jürgen Acker

Foto:Jürgen Acker

 • Lagar droppande kranar och läckande toaletter
 • Om du diskar för hand, diska i baljan och inte under rinnande vatten.
 • Med snålspolande duschar och kranar kan du minska vattenanvändningen upp till 40 procent.
 • Duscha istället för att bada!                     

Värmetips:

 • Fördragna gardiner eller persienner under natten minskar värmeförlust på vintern.
 • När du vädrar i lägenheten, gör det kort och effektivt, gärna med korsdrag så att luften byts ut utan att väggar och möbler kyls ned.
 • Möbler framför elementen hindrar värmespridningen.

 

Löpsedelsbilden är från Geralt och alla bilder kommer från http://www.pixelio.de

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-13 22:14 #1 av: AnneN

Tack för en bra artikel med många bra tips

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-13 23:13 #2 av: Alexej

Jag måste äntligen byta mitt kylskåp. Det är säkert från 70-talet. Droppar och låter ibland. Men att köpa nytt betyder några tudendlappar som jag aldrig har. Ibland är det bättre när något går sönder då måste man ....

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-13 23:30 #3 av: AnneN

#2 Det är såna gånger jag faktisk är glad över att ha hyreslägenhet för då är det hyresvärden som får stå för sådana saker om något går sönder.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-02-16 14:33 #4 av: Gullan402

# 3  Tyvärr har mina fd hyresvärdar inte bytt ut gamla elartiklar så de har dragit en massa ström i onödan.
Själv skulle jag behöva köpa en ny frysbox eftersom den gamla slukar massor med ström men pengarna räcker inte riktigt till.

Anmäl
2009-02-16 18:43 #5 av: Hawknestgrove

En enkel grej är att alltid komma ihåg att ett tomt rum skall vara ett mörkt rum. Om man har varmvattenberedare, snålduscha. Dvs blöt ner, stäng av, tvåla in, sätt på . INget onödigt mys i duschen. DET kostar pengar>!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-16 20:37 #6 av: martdat

frosta av frysen behöver jag jue,,, ena dörren är skev så det blir isbildning,,, fick en nässtan dubblad elräkning, undrar om jag kan skylla på att jag vart lat att frossta av,,,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2009-02-16 23:06 #7 av: Jenna-Gun

Det finns elmåtare för olika elprodukter. Som man mäter t ex hur mycket el frysen drar osv eller ugnen.

Då får man reda på om elprylarna drar mer än de ska.

Anmäl
2009-02-16 23:17 #8 av: martdat

jag har hört nånstanns att elbolagen kan skicka ut nån gubbe som hjälper en att kolla upp sådant och energiförbrukning,, men minns inte riktigt, ska ringa dem ijen, det är skumt, för min första räkning som var för två veckor var på 130 kr bara,,,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2009-02-17 00:57 #9 av: Alexej

#7 Jag köpte en sån grej här på Jula för 150 kr eller nåt. Men jag är så urkass på bruksanvisningar, fattar aldrig nånting. Man skulle programmera in elpriset och så.

Men en vacker dag ska jag bara försöka:)

Och då ska jag testa igenom allting här, framförallt kylskåpet!!!

Har köpt en kombinerad DVD/video som spelar in gamla videos och det var väldigt billigt. Eröppningspris på Megamarkt och jag hade varken video eller dvdspelare.

Men jag har fortfarande inte ens öppnat paketet trots att det är några månader sedan. Är rädd för deras bruksanvisning.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-17 08:01 #10 av: martdat

#9 bjud hem nån teknisk person på kaffe och låt videon ligga framme så den ser,, sen bara iförbigående kan du sucka lite om hur krångliga bruksanvisningar är,,planen är nu att personen som är teknisk ska visa hur enkelt det är och vipps är det inkopplad,,,,Flört 

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2009-02-17 11:07 #11 av: Alexej

Jag har redan planerat det:)

Jag har en kompis som alltid måste hjälpa mig med allt tekniskt, framförallt datorn och bilen.

Han är intresserat att köpa videon sedan. Jag ville bara spela in mina gamla filmer (videos) som tar mycket plats. Och sedan köper mig en billig DVD-spelare. Men han har många videos som han vill behålla.

Men det gäller att komma i gång....Nångång:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-17 14:08 #12 av: Hawknestgrove

Alexej, jag fick en DVDspelare av TElia för att jag lovade dem trohet i ett år till! GRATIS!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-17 21:02 #13 av: martdat

jag håvade väck min kille jag datade i somras och hans kombinerade dvd, video är kvar.Skrattande hihi,,, nä, men han är skyldig pengar för saker han förstört med vilje bara för han är trög så det har jag inget illa samvete för.

tebax te elräkningar, kontaktat eon så nu ska jag ha faktura varannan månad, några hundralappar fel är räkningen då de baserat den på dem som bodde här innan mig, var ju bra det i allafall,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2009-02-17 21:41 #14 av: Alexej

#13 Super. Andra hade kanske bara betalt hela summan...:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-21 00:41 #15 av: Anders 50

Här lånar kommunen ut en mätare i två veckor så att man kan kontrollera hur mycket ström olika apparater drar.

Ska nog låna en jag också.

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-02-21 00:53 #16 av: [GunillaF]

Hos mig byttes elmätaren ut i November så att elbolaget nu kan fjärrläsa förbrukningen. Jag hade en uppskattad förbrukning tidigare, som stämde rätt så bra + att jag betalade lika summa varje månad. Nu var den tjänsten borttagen sa dom på elbolaget när mätaren byttes ut. Denna ändring innebar att fakturan som kom för en vecka sedan och ska betalas nu, är på 7200:-. Det är så att man kan hålla sig för skratt. Gråter

Anmäl
2009-02-21 10:11 #17 av: destiny

#16 Min var "bara" på 5.000:-- denna månaden.  Skrikandes Förstår hur du känner dig. Gråter

Anmäl
2009-02-21 11:14 #18 av: [GunillaF]

#17 Det går bara man ger sig sjutton på det. Är man född som överlevnadskonstnär så är man. Flört

Anmäl
2009-03-16 21:52 #19 av: Alexej

Putta upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-03-16 22:32 #20 av: Mari

Ett litet busigt tips på att spara ström

Ladda mobilen/kameran på jobbet! Eller hos någon annan Flört
Även om du har uppladdningsbara batterier så kan du ju smyga med dem och sätta in i väggen.

Man kanske inte sparar så mycket på det men lite blir det väl i längden.

Anmäl
2009-03-17 09:01 #21 av: Tatsja

Sen tar ugnen mer ström än mikron. Fast det är svårt att baka i mikro. Ibland måste man bara använda ugnen.

Stäng av spisen när maten börjar bli klar, det kokar klart på värmen som  finns på plattan och man sparar lite ström.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-17 12:10 #22 av: Sovgott

Väldigt bra artikel, Alexej!

Jag bakar allt mitt bröd själv (utom knäckebröd), och ugnen drar ju en del, särskilt när den "startas upp", så jag passar alltid på att baka flera sorters bröd samtidigt.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.