Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01. Vardagstips/informationer 02. Hem och hushåll 03. Onödiga utgifter 04. Handla rätt 05. Prisvärda butiker 06. Budget och kassabok 07. Internet 08. Gratissajter 09. Blocket, Tradera och Ebay 10. El, bensin osv. 11. Telefoni och bredband 12. Inredning och trädgård 13. Semestertips 14. Allt som är gratis! 15. Studier 16. Arbete och/eller sjukdom 17. Är du arbetssökande? 18. Dåliga erfarenheter arbetsförmedling/socialen 19. Goda erfarenheter arbetsförmedlingen/socialen 20. Låna pengar? 21. Banker, kreditinstitioner och försäkringar 21. Myndigheter 22. Fonder och stipendier 23. Räkningar, inkasso och kronofogen 24. Avbetalningar 25. Skuldsanering 26. Information om sajten och ifokus 27. Laga billig mat 28. Varning för....! 29. Tävlingar! 30. OT-trådar
Ekonomi

Frisktandvård?

2009-02-20 01:20 #0 av: Alexej

Frisktandvård innebär att du tecknar ett avtal för regelbunden bastandvård till ett fast pris i tre år. Kostnaden ligger mellan 45 kronor och 465 kronor per månad, beroende på vilket skick dina tänder är i vid avtalets start. I det avtal ingår regelbunden bastandvård, men också ett skräddarsytt program för din personliga egenvård. Det gäller alltså för dig att följa programmet för att du fortsättningsvis skall ha rätt till det.

Harry Hauttum
Bild: Harry Hauttum

Hur går det till?

Först får du tid för en noggrann första undersökning. Visar det sig att du behöver behandling, så görs den innan du blir riskbedömd för Frisktandvård. Undersökning och eventuell behandling debiteras enligt prislistan. Baserat på det skick dina tänder befinner sig i placeras du sedan i lämplig premiegrupp och det skrevs därefter ett treårsavtal som börjar gälla direkt. Skulle det visa sig att du behöver mer vård inom avtalet än förutsett, så ingår det i ditt fasta pris.

Ju högre risk att utveckla sjukdomar - desto högre premiepris. Premiepriserna bestäms politiskt av ditt landsting eller region. Du kan betala per månad, år eller för hela avtalsperioden.
I Frisktandvården ingår inte kostnader för tandreglering, förskönande tandvård eller kostnader för tandvård på grund av olycksfall eller arbetsskada. För tandvård som inte ingår i avtalet gäller reglerna för ersättningsberättigande tandvård.

Avtalsperioden är tre år. Därefter går det att förlänga avtalet automatiskt. Vilken risk/premiegrupp du hamnar i då beror mycket på hur du skött dina tänder under avtalsperioden.

Det här är fördelarna med frisktandvård:

* Det kostar från 45 kronor per månad för dig som har bra tandhälsa, något högre månadspris för dig som har högre risk
* Vi ger dig regelbundna kallelser, undersökningar och förebyggande vård
* Du får ett skräddarsytt program för din personliga egenvård
* Vi lagar dina tänder vid karies eller trasiga fyllningar
* Det ingår kirurgiska behandlingar, t ex tandutdragningar om det behövs
* Vi tar hand om eventuella rotbehandlingar
* Akuttandvård om du råkar ut för en olycka fixar vi
* Du får akuttandvård på andra Folktandvårdskliniker i Sverige när din egen klinik är stängd eller när du är på resa inom landet
* Du kan flytta med dig ditt avtal inom hela Sverige
* Du kan betala premien per månad via autogiro eller per år, kontant eller via faktura
* Vid avtalsperiodens slut erbjuds du att skriva nytt treårsavtal med Frisktandvården

Så här ser priserna ut för respektive premiegrupp:

Klausi

Premiegrupp 1 = 45 kronor per månad
"                 2 = 85 kronor  
"                 3 = 165 kronor
"                 4 = 265 kronor
"                 5 = 465 kronor

Faktorer som påverkar din kostnad
Antal nya hål, gamla fyllningar och blödande tandkött har betydelse för vilken prisnivå du placeras i.                                         
Utöver det kan följande faktorer påverka din
munhälsa och därmed din kostnad:
- Snusning/rökning
- Sjukdom
- Vissa mediciner
- Problem med visdomständer
- Frätskador
- Tandgnissling/tandpressning
- Piercad tunga/läpp
- Om du använder ditt allmänna tandvårdsbidrag
(ATB) eller ej

 

Bilder från pixelio.de, löpsedelbilden från i.reiser, klausi

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-20 11:47 #1 av: dragonheart1976

Tack för inlägget, Alex! Jag är lite oroligt för mina tänder. Fick mycket medicin när jag var ganska lilten och nu fick jag räkningen därför. Har många kronor och det är bara frågan om tid när dom måste bytasRynkar på näsan 

 

Vet någon var ligger skillnaden mellen premiegrupp 4 och 5?

Anmäl
2009-02-20 12:23 #2 av: Alexej

Jag får lite mer ersättning från FK pga att mina dåliga tänder beror på sjukdom. Men det krävs intyg från läkaren och en ansökan. Fast det är några år sedan, vet inte om det gäller fortfarande.

#1 Det är stor skillnad mellan premiegrupp 4+5. 465 kronor! Och sedan måste man betala i 3 år!!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-20 19:50 #3 av: Hawknestgrove

Tack Alexej för toppenartikel i ämnet. Ja jag tillhör grupp 4. Den vr baserad på, at jag var rökare. Så nu är jag ju inte det längre, så förhoppnngsvis, så kommer inte jag att höjas i allafall, om jag sköter mig. MEn även om du tillhör grupp 5, räkna det i ett år 5580 kr, det trillar ju fort iväg om du behöver några lagningar och eventuellt en rotfyllning. För den summan, så får du kallelse tvåtre ggr året och förtur till akuttandvård, ifall du tappar en plomb eller nåt.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-06-03 01:27 #4 av: Alexej

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-06-03 11:03 #5 av: Gasoline

Tack för en bra artikel, detta hade jag ingen aning om!

Anmäl
2009-06-04 00:13 #6 av: Mari

Jättebra artikel, tandläkaren rekomenderade detta till mig när jag blev gammal nog att betala för tandvård, tror jag betalar runt 6-700.-/år och än så länge har det fungerat bra. Aldrig haft hål men har haft tandställning och dubbla uppsättningar framtänder sen jag vart liten så operationer har jag gjort några.
Tur att det inte blev allt för dyrt och jag tror detta är något man tjänar på i längden

Anmäl
2009-06-04 00:16 #7 av: Cajza

Jag har tagit denna försäkring till mina "pågar" och betalar 45:- i månaden för dem. Det är viktigt att inte glömma hålla tänderna hela och fina, annars kan det bli kostbart senare.

// Karin

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2009-06-04 14:43 #8 av: [LucyInTheSky]

Jag betalar bara 35 kr.. Kan det vara olika från län till län? Eller så kanske dom ändrat priserna men inte ändrat mitt avtal än.

Jätte bra att det finns!!

Anmäl
2009-06-04 14:55 #9 av: Hawknestgrove

ja jag är supernöjd. Det som händer mig är ibland så trillar urgamla fyllningar ur. De har hållit bra får man säga, för några av dem är väl gjorde i tonåren. MEn då är det vara att ringa och vips, så får man en tid.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-06-08 15:06 #10 av: menhir

Nja, som tandläkare skall jag vara ärlig att säga att patienterna i allmänhet är de som förlorar mest på premietandvården/frisktandvården.

Vill man känna den extra tryggheten med att stora delar av tandvårdskostnaden är känd i förväg är det en annan femma, då är det mer av trygghetsskäl än ekonomiska skäl man teckanr abonnemang.

Även inom Folktandvården finns idag prioriteringslistor, friska vuxna ligger absolut sist på listan (efter akuta barn, "nödvändig tandvård" (dvs äldreboenden, handikappade etc som får behandlingen betald av landstinget), friska barn, akuta vuxna...).

Möjligen kommer man som abonnmangspatient näst sist, inte sist, på lista.

Anmäl
2009-06-08 21:22 #11 av: Hawknestgrove

ja jag vet int, jag är nöjd i allafall. Ok det kanske är som en bilförsäkring. MAn märker inte av den förrän man behöver den.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl