Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01. Vardagstips/informationer 02. Hem och hushåll 03. Onödiga utgifter 04. Handla rätt 05. Prisvärda butiker 06. Budget och kassabok 07. Internet 08. Gratissajter 09. Blocket, Tradera och Ebay 10. El, bensin osv. 11. Telefoni och bredband 12. Inredning och trädgård 13. Semestertips 14. Allt som är gratis! 15. Studier 16. Arbete och/eller sjukdom 17. Är du arbetssökande? 18. Dåliga erfarenheter arbetsförmedling/socialen 19. Goda erfarenheter arbetsförmedlingen/socialen 20. Låna pengar? 21. Banker, kreditinstitioner och försäkringar 21. Myndigheter 22. Fonder och stipendier 23. Räkningar, inkasso och kronofogen 24. Avbetalningar 25. Skuldsanering 26. Information om sajten och ifokus 27. Laga billig mat 28. Varning för....! 29. Tävlingar! 30. OT-trådar
Ekonomi

Förtidspensionär och jobbar ändå?

2009-02-14 00:40 #0 av: Alexej

Ja, jag vet att det heter sjukersättning. Men hur som helst har FK (Försäkringskassan) ändrat sina regeler sedan den 1 januari 2009. Nu får alla som har förtidspension tjärnar extra upp till 42 000 kronor om året eller kan jobbar ideelt i en förening, något som tidigare kunde bli ett problem.

Claudia35

Foto:Claudia35

Prova på att arbeta eller studera

Du som har sjukersättning eller aktivitetsersättning kan prova att arbeta eller studera. Det kan du göra under tiden som du har ersättning.

Reglerna är olika beroende på vilken ersättning du har.

1. Personer med sjukersättning utan tidsgräns enligt de regler som gällde till och med 30 juni 2008

2. personer med sjukersättning utan tidsgräns enligt de regler som gäller från och med 1 juli 2008

3. Personer med tidsbegränsad sjukersättning

4. Personer med aktivitetsersättning

1. Personer med sjukersättning före 30 juni 2008

När du arbetar behåller du din rätt till sjukersättning. Du kan dessutom tjäna upp till ett fribelopp utan att din sjukersättning minskas.

Har du hel sjukersättning är fribeloppet 42 800 kronor. Om du tjänar mer än fribeloppet minskas din sjukersättning.

ger.hardt

Foto:ger.hardt

 • Du måste ansöka innan du börjar arbeta.
 • Har du arbete på deltid och sjukersättning till någon del, behöver du bara ansöka om du ska börja arbeta mer än idag. Det vill säga på den del som du idag har sjukersättning för.
 • Du som har hel sjukersättning och redan har ett arbete med en liten inkomst (den tidigare så kallade åttondelen), måste nu ansöka om du tänker fortsätta arbeta under 2009.
 • När du har skickat in din ansökan kan du börja arbeta direkt. Du behöver inte vänta på ett beslut från oss.
 • Reglerna om att arbeta med sjukersättning gäller även för dig som är egen företagare.
 • Du har inte rätt till sjuklön eller sjukpenning när du arbetar med hel sjukersättning.
 • Arbetar du deltid och har sjukersättning till någon del, har du endast rätt till sjuklön eller sjukpenning och andra ersättningar på den del av din arbetstid som du inte har sjukersättning för. Andra ersättningar kan till exempel vara föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning.
 • Du har kvar din rätt till bostadstillägg, men ökade inkomster kan göra att beloppet minskar.Arbeta ideellt utan inkomst.
 • Fribeloppet är olika stort beroende på vilken grad av sjukersättning du har.
 • Prisbasbeloppet (fribelopp) följer prisutvecklingen i samhället och ändras varje år. 2009 är prisbasbeloppet 42 800 kronor.

Arbeta ideellt utan inkomst
Du kan arbeta ideellt och ändå behålla din sjukersättning. Du kan till exempel vara med och arbeta i en förening eller hjälpa en vän eller anhörig, bara du inte får någon inkomst för det.
Arbetar du ideellt utan inkomst behöver du inte ansöka om att arbeta med sjukersättning eller meddela Försäkringskassan. Det är bara om du får arvode eller lön som du måste ansöka.

Du kan börja studera utan att du förlorar din rätt till ersättning.
Du kan läsa språk eller något annat som du är intresserad av och du behöver inte ansöka eller meddela Försäkringskassan.  Boscolo

 

 

 

 

 

 

Foto:Boscolo

2. Personer med sjukersättning från och med den 1 juli 2008
Arbeta och tjäna pengar

 • När du haft din sjukersättning i ett år har du möjlighet att prova på att arbeta utan att du förlorar din rätt till ersättning. Du kan ansöka om att din sjukersättning blir vilande - inte betalas ut - under tiden du arbetar.
 • Under de första 12 månaderna som du arbetar får du ett belopp varje månad som motsvarar 25 procent av din vilande sjukersättning. Du behöver inte ansöka om månadsbeloppet och du behöver inte betala någon skatt för det.
 • Du kan arbeta och ha din sjukersättning vilande i högst två år.
 • Du kan sluta arbeta när du vill under tiden som din ersättning är vilande.
 • Vill du avbryta arbetsförsöket och ha tillbaka din sjukersättning måste du begära det skriftligt till Försäkringskassan.
 • Sjukersättningen betalas ut igen månaden efter du slutat arbeta.
 • Reglerna om vilande sjukersättning gäller även för dig som är egen företagare.

Vad händer med andra ersättningar?

Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare och sjukpenning efter 14 dagars sjukdom, när du arbetar med vilande sjukersättning.
Du har kvar din rätt till bostadstillägg, men ökade inkomster kan göra att beloppet minskar.
Du kan också ansöka om andra dagersättningar, till exempel föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning.
Har du livränta som är samordnad med din sjukersättning blir livräntan också vilande.

Börja studera
När du haft din sjukersättning i ett år har du möjlighet att börja studera utan att du förlorar din rätt till sjukersättning.
Du kan ansöka om att din sjukersättning blir vilande - inte betalas ut - under tiden du studerar. Din sjukersättning kan vara vilande i högst två år.
När du har vilande ersättning vid studier blir alltid hela ersättningen vilande oavsett hur mycket du studerar.
Du kan både studera och arbeta under samma period som du har din  sjukersättning vilande. Rainer Storm

Vad kan jag studera?
Du kan studera på grundskolenivå, gymnasienivå eller eftergymnasial nivå. Du kan också studera utomlands.
När du studerar kan du söka studiemedel eller annat studiestöd från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.                                                 Foto:Rainer Sturm

Ansök alltid innan du börjar arbeta eller studera! 

3. Personer med tidsbegränsad sjukersättning

Arbeta och tjäna pengar
När du haft din sjukersättning i ett år har du möjlighet att prova på att arbeta utan att du förlorar din rätt till ersättning. Du kan ansöka om att din sjukersättning blir vilande - inte betalas ut - under tiden du arbetar.

Under de första 12 månaderna som du arbetar får du ett belopp varje månad som motsvarar 25 procent av din vilande sjukersättning. Du behöver inte ansöka om månadsbeloppet och du behöver inte betala någon skatt för det.
Du kan arbeta och ha din sjukersättning vilande under resten av den tid som beslutet om ersättning omfattar. Men din ersättning kan vara vilande i längst två år.

4. Personer med aktivitetsersättningArbeta och tjäna pengar

 • När du haft din aktivitetsersättning i ett år har du möjlighet att prova på att arbeta utan att du förlorar din rätt till ersättning.
 • Du kan ansöka om att din aktivitetsersättning blir vilande - inte betalas ut - under tiden du arbetar.
 • Under de första 12 månaderna som du arbetar får du ett belopp varje månad som motsvarar 25 procent av din vilande aktivitetsersättning. Du behöver inte ansöka om månadsbeloppet och du behöver inte betala någon skatt för det.
 • Du kan arbeta och ha din aktivitetsersättning vilande under resten av den tid som beslutet om ersättning omfattar. Men din ersättning kan vara vilande i längst två år.          geralt
 • Foto:geralt

Arbeta lite med aktivitetsersättning
Har du hel aktivitetsersättning men har ork och lust att använda en liten arbetsförmåga kan du göra det.
Det betyder att du kan arbeta 5 timmar i veckan och tjäna högst en åttondel av den normala inkomsten för det du gör.
Du behåller ändå din aktivitetsersättning - den blir alltså inte vilande. Men du måste anmäla det till Försäkringskassan innan du börjar arbeta.

 

Länkar: Försäkringskassan

Alla bilder kommer från pixelio.de

 

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-16 14:24 #1 av: Hawknestgrove

JA jag fyllde i en sån där blankett, då jag varit förtidspensionerad innan 2008. HAr fått mig ett litet extraknäck, att sätta reklamlappar på kundvagnar, som inbringar 800 kr var tredje vecka plus körersättning.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-16 14:33 #2 av: Alexej

Jag funderar på att ta taxikörkort. En kompis till mig kör taxi och de behöver alltid extrafolk på helger och storhelger.

Sitter i bilen kan jag:)

Men taxikort kostar omkring 5000 kronor och det är mycket. Håller på att övertala "chefen" att köpa in alla läroböcker. Då skulle det bli mycket billigare för mig.

Risken med att jobba trots förtidspension är kanske att FK kommer på idéen att man då likabra kan jobba heltid.

Fast vi är kanske för gammal för det:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-16 16:08 #3 av: Jenna-Gun

Men taxi har de inte en massa tunga lyft.

Menar att folk kräver att väskor och sånt ska skötas av chauffören?

 

Anmäl
2009-02-16 17:59 #4 av: Hawknestgrove

Jo tyvärr, det är många tunga lyft om man kör taxi.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-16 18:00 #5 av: Hawknestgrove

Angående den nya regeln, så har den existerat länge i NOrge. Förr, så var det ju så i Sverige att du fick jobba max 5 timmar i veckan, eller 20 timmar i månaden. OCh hur många småknäck är så begränsade?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-16 22:16 #6 av: Alexej

#3 Taxibolaget min kompis kör gör nästan bara färdtjänst, sjukresor. Det enda han måste göra är att hjälpa folk in på sjukhuset eller hämtar de. Han har själv en trasig opererad rygg och får inte lyfta.

#5 I Tyskland är det också tillåten. Jag får tysk pension-som räknas av här som inkomst och jag måste alltid fylla i en massa papper hur mycket jag jobbar. Fick alltid stryka allt och skriva att i Sverige är det förbjudet att jobba extra...

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-22 22:18 #7 av: Sara

Jag fick varaktig sjukersättning from augusti -09 MEN beslutet togs i juni så jag har oxå rätt att plugga/jobba.

Men det har inte FK fattat så nu håller jag på att bråka med dem. Hittade text på regeringen.se som stödjer mig, så nu har de det uppe för diskussion.

Anmäl
2009-02-22 22:28 #8 av: siberlina

jag tror man ska   vara   försiktig med att  jobba   om  man har  förtidspension, den här  regeringen  är  lurig....

Anmäl
2009-02-22 22:30 #9 av: Sara

Ooooja. Jag skulle inte börja jobba (fixar inte det heller) men plugga en kurs på distans vill jag göra för att hålla huvudet i trim.

Sen så förstår jag faktiskt inte riktigt heller.. Om man kan jobba ex 10 timmar i veckan, varför ska man ha hel sjukersättning då? Är inte det fusk egentligen?

Bara för att det är svårt att få jobb så ger det ju en inte rätt att ha sjukersättning om man fixar ett jobb.

Anmäl
2009-02-22 22:30 #10 av: Alexej

#8 Det tror jag också....

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-23 11:29 #11 av: [Norum]

*9 Man kan ha annat än jobb.. Jag har pension sen -95 och är godman sen -04. Jag har 5 stycken som jag tar hand om och fler vill jag inte ha. Kan inte heller för den delen för jag orkar inte.

Ibland är det lugna veckor och ibland kör det ihop sig så man önskar att man kinde importera extra tid.

Men jag räknar inte det som fusk. Jag gör det jag kan, när jag kan. Skulle tex inte kunna stå i kiosk, sitta i kassan eller göra nåt annant. Så detta passar mig perfekt!

Nåt måste man ha att göra, annars skule jag nog bli fullständigt skogstokig.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-23 12:48 #12 av: Sara

# 11 Jag är själv lekmannaövervakare så jag håller helt med om att man ska ha rätt att göra saker även om man har pension. Det är stor skillnad på att ha sådana uppdrag och regelrätta jobb.

Det jag tycker är fusk är att man nu kan ta ett helt vanligt jobb ex industri, butik osv och ändå få sjukersättning. Därför är jag också lite försiktig för det känns lite som en fälla att man nu får jobba.

Kan man klara ett vanligt jobb x antal procent så behöver man inte sjukersättningen den procenten. Jag förstår hur regeringen har tänkt men det är ändå fel i mitt huvud.

Anmäl
2009-02-23 12:51 #13 av: [Norum]

Jag är också väldigt försiktig.. Man vet ju aldrig. Obestämd

Så du är övervakare du?? Kan jag inte få kidnappa dig till min sajt då? Skulle så gärna vilja veta mera och det är fler än jag som har frågat om det.. Please... *bönar och ber* Flört

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-23 12:53 #14 av: Sara

#13 Antar att det är frivilligarbetare du menar. Jag ska ta en kik.

Anmäl
2009-02-23 12:56 #15 av: [Norum]

Visst menar jag den! För så jäk-igt kan det ju inte vara så att du passar inne på Sorg?! Tungan ute

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-23 15:06 #16 av: Alexej

Men den nya regeln är bra för alla som jobbar ideellt.

När jag jobbade på katthemmet var det "olagligt". Men förtidspension skulle man inte kunna jobba oavsett om det var betalt eller inte.

Det var också nån fritidspolitiker som fick sluta för han hade förtidspension.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-02-23 15:36 #17 av: Hawknestgrove

10 timmar i veckan fick man inte jobba med de gamla reglerna. MAn fick jobba fem(5) eller 20 timmar i månaden. OCh det är inte många som vill ha någon på det lilla. således 12,5%

Det nya för Sverige har funnit länge, länge i Norge. JAg tycker det är jättebra. MEn det där med ideellt arbete, jag klassar inte ideellt arbete som arbete. Om hemlösa katter är mitt stora intresse, så ska jag väl få sitta vid datorn och fixa och dona för dem? Vem ska kollA DET? JAg gör ju det för att just den biten är min hobby, så att säga!.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-23 16:00 #18 av: Gasoline

Får jag fråga vadför man ska jobba om man har sjukersättning/förtidspansionerad? Är inte det lite som att ha och äta kakan? Bara en fundering, för jag vet inte riktigt hur detta går till, så elda inte upp er!

Anmäl
2009-02-23 16:06 #19 av: Gullan402

#18 Tanken är kanske att folk ska få sociala kontakter. Har du ett jobb går du dit, har du fritt val kanske du faller ner lättare i en depression och drar dig undan världen.
Kanske också ett sätt för att ha möjlighet att pröva på ett jobb men ändå ha sjukersättningen/förtidspensionen att falla tillbaka på.

Anmäl
2009-02-23 16:15 #20 av: Gasoline

#19 Men vadför kan man inte tillfälligt ta bort den, eller om man känner sig så pass frisk så att man kan jobba så behöver man väl inte den? Jag förstår att ett arbete är bra för ens sociala liv och för ens psyke, men inte resten.

Om man går på soc och får någon inkomst tar dom ju den och när jag tjänar över de jag får utav dom i månaden får jag ju behålla resten, vadför är det inte samma sak här? Förstår inte riktigt...

Anmäl
2009-02-23 16:27 #21 av: Gullan402

#20 vet faktiskt inte varför inte räknar av tiden från sjukersättningen

Anmäl
2009-02-23 16:33 #22 av: Gasoline

#21 Ok, tack..

Anmäl
2009-02-24 01:35 #23 av: [Jeremina]

Misstänksam mot detta...Obestämd

Anmäl
2009-02-24 13:29 #24 av: Sara

# 15 Haha, nä inte riktigt.

Anmäl
2009-02-24 13:30 #25 av: [Norum]

*24 Puh! Blev lite nervös där ett tag.. Flört Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-24 15:52 #26 av: Hawknestgrove

Ok, dt är som sagt myckt av den sociala biten. OCh som många av er, som har förtidspension vet, så är slanten inte stor. Dessutom, så har man som yngre människa lite mer kostnader, än en vanlig folkpensionär. Jag menar, bara för att jag är förtidspensionär, så klarar tex inte jag mig utan egen bil. Och om man som jag, har ett litet kneg var tredje vecka på 6 timmar, så innebär ju inte det, att jag är arbetsför för ens en fjärdedels arbetstid. JAg betalar ju  min skatt på detta som alla andra och alla sociala avgifter. Dessutom 42.000 kr, om året som är maxgränsen, va? Vem 17 kan hitta något sånt? En dröm att stilla bedja om......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-24 18:47 #27 av: [Jeremina]

Om man har livränta då för arbetsskada? Obestämd

Anmäl
2009-02-24 18:55 #28 av: Luddesmatte

En vän till mig som finns i Sverige har aktivitetsersättning och hon förklara för mig att dem är lömska vad gäller detta när vi kom in på försäkringskassan. Hon kan jobba så länge det är praktik och då får hon ersättningen men om hon får anställning på några timmar eller full tid så blir hon av med ersättningen för dem dagar hon arbetat oavsett hur mycket hon tjänar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.