Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01. Vardagstips/informationer 02. Hem och hushåll 03. Onödiga utgifter 04. Handla rätt 05. Prisvärda butiker 06. Budget och kassabok 07. Internet 08. Gratissajter 09. Blocket, Tradera och Ebay 10. El, bensin osv. 11. Telefoni och bredband 12. Inredning och trädgård 13. Semestertips 14. Allt som är gratis! 15. Studier 16. Arbete och/eller sjukdom 17. Är du arbetssökande? 18. Dåliga erfarenheter arbetsförmedling/socialen 19. Goda erfarenheter arbetsförmedlingen/socialen 20. Låna pengar? 21. Banker, kreditinstitioner och försäkringar 21. Myndigheter 22. Fonder och stipendier 23. Räkningar, inkasso och kronofogen 24. Avbetalningar 25. Skuldsanering 26. Information om sajten och ifokus 27. Laga billig mat 28. Varning för....! 29. Tävlingar! 30. OT-trådar
Övrigt/OT

Dumpster diving - en introduktion i dumpstring

2015-02-13 22:14 #0 av: Varga

Jag har tidigare skrivit flera inlägg om dumpster diving, men jag har aldrig riktigt förklarat helt och hållet hur det går till. Så här kommer det - Dumpster Diving - en introduktion i dumpstring! Tanken är att försöka gå igenom vad man behöver för att dumpstra, saker att tänka på och såklart hur hela "processen" går till. Kommentera gärna om ni tycker att jag har glömt något eller om ni har några frågor! Den här artikeln kommer först och främst att fokusera på att dumpstra efter mat, eftersom det är vad jag oftast gör, men du kan dumpstra i princip vad som helst. Vi har hittat allt från jackor (som vi tvättat och skänkt till välgörenhet), väskor, sparkcyklar, rollerblades, klöspålar till katter, hundmat med mera!

Så vad behöver man?

Olika dumpstrare kommer att tycka att du behöver olika saker, och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när du dumpstrar. Dock tänkte jag gå igenom lite generellt vad man behöver för att komma igång, och så kan man alltid utveckla sitt "kit" beroende på plats, personlig preferens och så vidare.

  • *En ryggsäck, IKEA-kasse eller annat att bära dina fynd i
  • *Oömma kläder. Gärna något som är lätt att spola av, och tänk på att det lätt blir kallt! Lager på lager är en bra princip.
  • *Plastpåsar i massor att lägga kladdiga grejer i och för att sortera olika typer av mat och andra fynd.
  • *Det är möjligt att du kan behöva en trekantsnyckel eller liknande för vissa lås (se "Vad säger lagen, är det olagligt att dumpstra?" för mer information om att dyrka upp lås etc)
  • *Vatten, både för att dricka och för att tvätta av händerna (våtservetter är också ypperligt!)
  • *Ficklampa (pannlampa är att föredra)
  • *Någon form av handskar

*Packtejp att "laga" trasiga förpackningar


Utöver detta så kan man göra hur många tillägg som helst - och man behöver så klart inte ha med sig allt det här heller. När du hittat ett eller flera ställen som du känner dig bekväm med att dumpstra på så kommer du att märka vad du behöver ha med dig och vad du kan strunta i.

Hur går det till att dumpstra?

En vanlig fråga när man talar om att man dumpstrar är "hur går det till att dumpstra?" eller "hur dumpstrar man?". Det är egentligen inte speciellt svårt, men det är lätt att man får en väldigt adrenalinkick och/eller blir väldigt nervös de första gångerna vilket kan försvåra saken lite.
Först och främst så är det bra om man har ett hum om var man ska gå och kolla. Kanske har du fått tips om något ställe, som i till exempel Facebook-gruppen "Dumpstra med oss", eller av en dumpstrande kompis, så är det bara att köra på det. Har du bil så kan du lätt åka omkring till flera ställen per kväll och kolla läget. Det är ju nämligen så, vilket ni kanske redan har listat ut, att inte alla butiker lämpar sig att dumpstra vid. Dessutom så är det många dumpstrare som "vaktar" sina ställen av olika anledningar. Tyvärr så är det inte alla som håller på med dumpster diving som håller rent efter sig och sköter sig, vilket kan resultera i att ens favoritställe får nya lås. Det finns även dumpstrare som helst inte vill dela med sig av vad de hittar av olika anledningar - även om det i de allra flesta fall finns mer än nog för alla.

Hur som helst - när du väl har hittat ett eller flera ställen som passar dina behov så plockar du ihop det du behöver, tar dig till platsen och kör igång! I vissa fall så är det lås eller annat som måste låsas upp (bryt aldrig sönder något och förstör ingenting för att komma in!) - till exempel så behöver man på många Lidl-containrar en trekantsnyckel. Dessa kan man köpa på till exempel Claes Ohlsson.
Om "din" butik slänger alla sina "sopor" i svarta sopsäckar så försök att knyta upp dem istället för att slita sönder dem, och sortera sedan ut maten i olika högar eller vad helst som passar din situation.

När du har all mat du behöver så är det bara att se till så att du städar efter dig och packar ihop dina fynd. Mitt "gäng" har en regel, eller vad man ska kalla det - "lämna alltid platsen snyggare och mer städad än när du kom dit". På så sätt så håller man de flesta butiksägare glada och ser till så att de inte byter lås eller liknande.

Dock är inte jobbet slut här - när du kommer hem efter att ha dumpstrat så är det så gott som alltid ett måste att tvätta av sina fynd och gå igenom dem. Vissa grejer kan man behöva skära bort lite dåliga bitar från, annat är bara helt enkelt kladdigt. En del grejer kan det dessutom vara smidigt att paketera om i till exempel mindre, smidigare portionspåsar och liknande (köttfärs till exempel brukar jag alltid paketera om) för att det ska ta mindre plats i kyl och frys.

Så när du har tvättat och paketerat om din dumpstrade mat är du äntligen färdig att njuta av din fångst. Happy hunting!

Vad säger lagen, är det olagligt att dumpstra?

En annan väldigt vanlig fråga när man dumpstrar är "är det olagligt att dumpstra?". Eller så påstår folk helt enkelt att det är det utan att egentligen ha någon koll (som med så mycket annat...).

Dumpster diving i sig är inte olagligt, men däremot så är det olagligt att bryta sig in på annans egendom (till exempel inhägnade områden) och att bryta upp lås. Att låsa upp de lås som är låsta är dock faktiskt olagligt - dock är det svårt att bevisa att just du var den som låste upp. I de fall där jag behöver använda en trekantsnyckel så brukar jag se till så att jag lägger bort nyckeln under tiden jag dumpstrar och plockar med mig den det sista jag gör. På så sätt så kan man alltid hävda att det redan var öppet när man kom dit. Jag uppmanar er absolut inte att bryta er in någonstans, men de flesta som håller på med dumpstring tycker ändå att det borde vara brottsligt att slänga fullt ätbar mat när det finns så många i världen som svälter, så... Jag lämnar det upp er helt enkelt.

Kort och gott - om du inte bryter dig in någonstans, inte skräpar ned och inte öppnar lås så finns det inget du kan bli åtalad för - men se till så att du alltid är trevlig och tillmötesgående om det ändå kommer väktare eller butikspersonal. Ber de dig att gå därifrån så fråga om du får plocka ihop efter dig och bege dig sedan lugnt från platsen. Även om du vet att det du gör inte är olagligt och att det faktiskt är en bra grej att ta till vara på maten som slängs så är det inte alla som håller med och inte alla som är öppna för att lära sig mer om det heller. Acceptera det och låt bli att bråka - bättre att stället finns kvar för att dumpstra en annan dag.

Saker att tänka på

Om vi nu ska knyta ihop säcken, så att säga, så vill jag börja med att säga att man kan leva otroligt nyttigt på dumpstrad mat om man vill, så det är verkligen ingen anledning att inte göra det (tro mig, jag har hört det mesta nu under det år jag dumpstrat).

Var inte rädd för väktare, polis eller butikspersonal - visst är det lite obehagligt om någon "kommer på en" men kom ihåg att det du gör inte är olagligt om du inte har brutit upp lås, skräpar ned eller gått in på inhägnat område. Är du trevlig och tillmötesgående så går det bra. Det allra värsta jag hört om är att det startats en förundersökning som lagts ned, that's it.

Något som jag fått ut väldigt mycket av är också att skänka bort en del av det som jag hittar till vänner och behövande. På Facebook finns gruppen "Dumpstrande Änglar" som min fantastiska vän Frida sköter, och där kan man både skänka bort mat (och annat dumpstrat) samt även söka mat om man har det lite dåligt ställt.

Och sist men inte minst - ha roligt och lycka till med dykningen!

Anmäl
2015-02-13 23:33 #1 av: Varga

För er som vill läsa mer om dumpstring och andra intressanta saker så kan ni kolla in mig blogg; http://nouw.com/Varganess ^_^

Anmäl
2015-02-14 10:30 #2 av: [JeanetteK]

Tack för en intressant artikel Varga! Glad

Det här är en fråga som jag är mycket kluven till. Jag tycker att det är helt förkastligt att det kastas så mycket mat och även saker. Jag skulle inte uppskatta om någon grävde i mina sopor, däremot skulle jag tycka det var bra om det fanns någonstans man kunde lämna sina saker för andra att gå igenom. Även mat. Men jag fattar att det är svårt att få till. 

Jag handlar och byter mycket second hand och tycker det är kanon. Men när det gäller mat är jag alldeles för kräsmagad för att kunna leta mat i soporna. Var jag tvungen skulle det självklart vara en annan sak. Och jag tycker inte att andra som gör det är på något sätt fel eller så. Men själv skulle jag ha svårt att göra det. 

Som sagt - jag är kluven. Men en viktig och intressant fråga att ta upp i dagens slit och släng-samhälle. 

Tillägg OT: Älskar din blogg och det har jag gjort länge! Underbara bilder och tänkvärda inlägg. Hjärta

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-02-14 10:50 #3 av: Ria74

Tycker detta ämnet är väldigt intressant. Har faktiskt testat på det sen jag läste blogginlägget hos Varga. Passade på när jag och hunden var ute sent en kväll Skämtar

Men jag är lite feg och är väl mest rädd att bli påkommen av någon Skämtar

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2015-02-14 11:03 #4 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Så länge man sköter det, som TS skriver "Mitt "gäng" har en regel, eller vad man ska kalla det - "lämna alltid platsen snyggare och mer städad än när du kom dit". " har jag inget emot att man tar tillvara på fullt ätbara/ funktionsdugliga saker.

Däremot är jag riktigt irriterad på den/ dem som gör det där vi bor, den eller dem  har inte TS tankesätt och hushållsopor ligger utslängda runtom med sönderslitna påsar, äckligt och grisigt blir det. Inge kul alls. Ledsen

Anmäl
2016-04-18 16:28 #5 av: malintitan

Hej hej! Jag heter Malin och jobbar på ett produktionsbolag som heter titan television. Vi håller just nu på med en dokumentärserie där vi i ett av avsnitten ska ta upp hur man lever som dumpstrare. De vore väldigt trevligt att komma i kontakt med dig, du verkar ha mycket erfarenhet. Maila mig gärna på malin.bernhardsson@titan.se Ha en fin dag Malin

Anmäl
2016-05-10 10:22 #6 av: Varga

#2 Tack så mycket Jeanette! :D Jag kände lite samma sak till en början, men såpass avskyvärt jag tycker att det faktum är att det slängs så himla mycket fullt ätbar mat är så provade jag, och vad jag sett har bara fått mig ännu mer benägen att fortsätta.

Det har ju börjats ute i världen, bl a Frankrike, med att lagstadgas att man inte får slänga mat som är fullt ätbar utan den ska skänkas till välgörenhet. En fantastisk idé som jag hoppas på kommer hit! Borde egentligen inte vara väldigt svårt logistiskt, det "svåra" är egentligen en massa hittepå"lagar" som egentligen inte finns (till exempel att butiken kan bli stämd om någon blir sjuk för att ha ätit mat därifrån. Det gäller endast om det kommer fram att butiken hanterat maten fel, ex låtit rå fisk ligga framme utan kyla eller liknande) som folk är rädda för...

Nu har jag ju faktiskt börjat odla mycket mer och även lönejobba rätt mycket så det blir inte jättemycket dumpstrande av, men jag bör komma igång när jag landat lite i nya boendet. Men gladast vore jag ju faktiskt om det dels började skänkas bort mat istället och även att butikerna blev bättre på nedsatt pris på varor med kort datum, så att ingenting behöver slängas! ^^

(Åh tack så mycket! :D <3 Jag har varit så himla dålig på att vara aktiv senaste tiden, men varenda sådan kommentar gör mig mer och mer sugen på att vara mer aktiv! :D )

Anmäl
2016-05-10 10:24 #7 av: Varga

#3 Tackar! :D Åh vad roligt att höra att man kan inspirera! ^_^ Rädslan att bli påkommen är svår att bli av med, speciellt om man dumpstrar ensam - har man en dumpsterkompis är det lättare för man kan tänka att om man blir påkommen så behöver man inte ta heeela "bördan" själv ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.