Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

01. Vardagstips/informationer 02. Hem och hushåll 03. Onödiga utgifter 04. Handla rätt 05. Prisvärda butiker 06. Budget och kassabok 07. Internet 08. Gratissajter 09. Blocket, Tradera och Ebay 10. El, bensin osv. 11. Telefoni och bredband 12. Inredning och trädgård 13. Semestertips 14. Allt som är gratis! 15. Studier 16. Arbete och/eller sjukdom 17. Är du arbetssökande? 18. Dåliga erfarenheter arbetsförmedling/socialen 19. Goda erfarenheter arbetsförmedlingen/socialen 20. Låna pengar? 21. Banker, kreditinstitioner och försäkringar 21. Myndigheter 22. Fonder och stipendier 23. Räkningar, inkasso och kronofogen 24. Avbetalningar 25. Skuldsanering 26. Information om sajten och ifokus 27. Laga billig mat 28. Varning för....! 29. Tävlingar! 30. OT-trådar
Ekonomi

Vart tar pengarna vägen?

2015-03-15 08:29 #0 av: ElisabethB

Att leva efter en budget, skriva kassabok och spara alla kvitton. Låter det tråkigt? Då blir det inte längre lika kul att spontant handla småsaker. Men, med handen på hjärtat, tror du inte att du gör flera onödiga inköp varje månad? Även om du knappt har några pengar kvar.

Att handla när man är hungrig
Händer det att du går och handlar i mataffären när du är hungrig? Och vad köper du då? Många personer köper då kakor, godis, choklad, kanske lite chips och något färdig grillat att äta framför tv:n. Eller så kanske någon tidning slinker med för att läsa medan man äter allt godis.

Eller så kanske man köper sig fryst färdigmat som går snabbt och lätt att stoppa in i mikron.

Visst, det är också ett sätt att leva och det går utmärkt at leva så om man har en ekonomi som klarar den sortens utgifter. Men om man har en tajt ekonomi får man nog fundera på om det är så bra med den sortens utgifter.

Hur mycket blir det på en månad?
Hur mycket spenderar man egentligen på onödiga inköp under en månad? Det bästa sättet att få reda på det är att föra någon form v kassabok. Visst, det är tråkigt. Men efter ett tag kan det bli en sport att göra av med så lite pengar som möjligt. Man får kontroll över både sig själv och sina pengar, man börjar bli mer medveten om vad man handlar. Då kanske man upptäcker att man börjar få pengar över.

Att föra kassabok
Man kan gå till en bokhandel eller en välsorterad mataffär och köpa ett färdigt häfte, men det går lika bra att skriva på ett vanligt papper sina inkomster och utgifter. Eller om man vill göra något snyggt kan man skriva det som ett Word-dokument på datorn eller göra en mall i Excel.

Anmäl
2015-03-15 08:48 #1 av: Grace2009

Jag tänka dela med mig av hur min kassabok ser ut. Det är ett vanligt skrivhäfte jag använder, så det är lätt att anpassa efter sina egna behov. Jag har till exempel ingen hyra (bor hemma) eller dess tillhörande räkningar.

Anmäl
2015-03-15 11:33 #2 av: [JeanetteK]

Det är ett jättebra sätt att få koll på sina utgifter. Tummen upp

#1 Jag gör ungefär som du fast jag har mitt i excel på datorn. Funkar jättebra och man ser verkligen vart pengarna går. 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-03-15 16:47 #3 av: tlover

Nån som har en bra "modell" på kassabok som funkar om man har gemensam ekonomi men separata konton?

Vi har försökt olika modeller men dom blir aldrig långvariga eftersom dom blir krångliga.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-03-15 18:07 #4 av: ElisabethB

Kanske att man har olika kolumner för de olika kontona eller olika sidor? Förstår mycket väl ditt dilemma tlover, hade lite samma problem själv när jag var sambo..

Anmäl
2015-03-22 07:24 #5 av: gardit

När jag hade småbarn och ganska snålt med pengar, brukade jag gå igenom kvittot efter handlandet. Jag noterade (bara i huvudet) helt enkelt "onödiga inköp" och summerade dessa. En godispåse, något kul till barnen osv. Det blev några kronor varje gång, nästa gång hade jag det i bakhuvudet och det var lättare att undvika fällorna:)

Anmäl
2015-03-22 22:45 #6 av: [SisselaJ]

Superbra att ha i åtanke när man handlar!
Jag och min sambo har gemensamt matkonto och efter varje tripp till mataffären sammanställer min sambo kvittona i ett excel-ark. Vi har då olika kategorier som kött, torrvaror, mejeri, godis och liknande och ser sen procentuell fördelning av hur mycket vi spenderat på varje kategori.
För den som har tid och intresse är det något att rekomendera, man får sig en riktig tankeställare!

Anmäl