Annons:
Etikett27-laga-billig-mat
Läst 9903 ggr
Ninjisen
2/23/09, 11:49 PM

Era favorit recept

Dumle kakor

200 g smör 1 dl socker 3 dl mjöl 1 tsk bakpulver 12 dumlekakor En ask noblesse

Blanda smör, socker, mjöl och bakpulver. (Använd elvisp)
Rulla degen till en lång rulle och dela den i 20 lika stora bitar. Lägg 20 bullformar på en plåt och lägg en degbit i varje.
Dela dumlekolorna på mitten och tryck ner en halva i varje bit.
**
Grädda i ugn 175 grader i ca. 12 minuter.**

Degen flyter ut och dumlen smälter.
Ta ut plåten och lägg på en Noblesseskiva på varje kaka så den smälter.

Låt svalna i kylskåpet, förvara där!

Annons:
Ninjisen
2/23/09, 11:52 PM
#1

Korv stroganoff

2 pers.

1/2 ring falukorv
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1-2 dl matlagningsgrädde
Tomatpure
Salt + Peppar

Skär korven i strimlor.
Hacka löken, fräs detta med korven.
Rör ner tomatkross + grädde + några matskedar tomatpure + salt och peppar!

Servera med ris!

Ninjisen
2/23/09, 11:56 PM
#2

Pakistansk färsgryta!

Detta recept hittade jag på internet, så himla gott om man gillar indisk mat!! Även lite ingredienser vilket jag gillar…

500 g köttfärs nöt/bland 3 lökar 3 dl gröna ärtor (frysta) 5 dl filmjölk Massor av curry krydda! Salt

Smält smör, ganska mkt… 50 g blir bra.
SKIVA löken så att det blir lökringar, lägg dom i smöret och strö över curry krydda, MYCKET!
Fräs detta en stund tills löken är genommjuk.
Sen häll i färsen och bryn med löken.
Häll i filmjölk. Låt detta puttra 30 minuter på medelhög värme.
5 minuter innan det är färdigt så häller du i ärtorna.
Salta efter smak.

Servera med råris och en sallad!

Så himla gott!!!
Detta måste ni prova, så är det bara!  Tungan ute

Ninjisen
2/24/09, 12:02 AM
#3

Petulla
(Friterat bröd)

Detta är en sak man äter mkt i balkan, vi gör detta väldigt mkt då min man är alban.
Gott att fixa på morgonen, lätt att göra.

3 dl mjöl 2 dl vatten 1 tsk torrjäst

Blanda detta, det blir en ganska klibbig deg. Jäs 20 minuter tills den svällt. Lägg degen på en bakplåt och platta ut den tills den är ca 1.5 cm tjock.
Ta sedan ett glas och utforma små bitar med den öppna delen av glaset… Små runda plattor.

Ta fram en stekpanna och häll i massor av olja.
Sätt på medelhög värme… Typ 4!

Fritera bitarna i oljan (Så mkt olja att dom flyter) tills dom blivit gyllenbruna.

Ät brödet gärna genom att doppa i varm honung eller sylt.

Supergott!!!! Glad

Ninjisen
2/24/09, 12:09 AM
#4

Pasulj (Albansk bön-soppa)

5 dl vita eller bruna bönor (Torra) Billigt Flört 400 g grytbitar 1 gul lök Vegeta

---------------------------------------------

3 msk paprikakrydda 4 msk mjöl 7 msk olja

Koka bönorna själva i 15 minuter och häll bort vattnet (För att ta bort ev bakterier på)
Ta nytt vatten. Strimla löken och grytbitarna och lägg i vattnet och bönorna. Häll vatten ändå upp till kanten. (Ta en stooor kastrull)
Koka upp och låt koka tills bönorna är mjuka (ta upp en o prova genom att klämma)
Detta tar ca 3 timmar….. Så man kan göra massa annat under tiden. Men vattnet sjunker så fyll på ibland.
Tillsätt även 1 HAND vegeta… Eller några buljong tärningar.

Ta fram stekpanna, i med oljan och tillsätt mjöl och paprikakrydda. Tör runt med visp tills det blir en smet.
Sätt sefan på plattan och stek upp under omrörning tills mjölet slutat skumma och fått en ljusbrun färg, några minuter. Men inte för länge, då börjar det lukta bränt.

Häll över detta i kastrullen, rör runt och låt koka 15 minuter till.

Gott tillsammans med färskt bröd!

Ninjisen
2/24/09, 12:16 AM
#5

Snickers

1 tsk vaniljsocker 1 dl cornflakes 1 dl socker 2 dl ljus sirap 1 burk jordnötssmör 250 g ljus blockchoklad (Eller mörk om man föredrar det) 100 g vit blockchoklad

Koka ihop jordnötssmör, sirap och socker. Rör ner cornflakes och vaniljsocker. Häll allt i en ungssäker form. Ganska stor.
Smölt chokladen VAR FÖR SIG i en plastbunke på kokande vatten (vattenbad)..
Häll över den ljusa chokladen över smeten i formen.
Sen ringla över den vita chokladen.

Låt kallna i kylen, skär sedan i lagom bitar.
Inte för stora för jag lovar er. detta är så mättande! Cool

Inte det billigaste då en burk jordnötssmör kostar ca 35 och blockchoklad ca 20.. Men det räcker länge länge (Frysa) så man kan njuta en lång tid framöver!

Mummmaaaaa!!!

Ninjisen
2/26/09, 2:22 PM
#6

**Kexchokladpaj

5 st kexchokladkakor (55 g)
4 msk smält smör
150 g mörk eller ljus blockchoklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker**

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexchokladen i matberedaren. Blanda ner det smälta smöret, rör om. Tryck ut smeten i en smord pajform. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna!
Smält chokladen över vattenbad och blanda med grädden. Rör ner vaniljsockret och äggulorna. Häll blandningen i pajskalet.

Låt stå i kylen 4 timmar.

Servera med grädde eller vaniljglass.

Älskar du kexchoklad så älskar du denna!! Tungan ute

Annons:
cosmonita
2/26/09, 3:33 PM
#7

Billig mat:

Pasta med makrillsås:

  • makrill i tomatsås
  • gul lök
  • creme craiche i valfri fettprocent
  • ev dill
  • salt och peppar
  • kokt pasta

Bryn den hackade löken tills den blir gyllenbrun. Tillsätt makrillen och creme fraichen. Rör om och krydda med dill, salt och peppar.

Låt värmas upp ordentligt och servera med kokt pasta.

spiritedaway
2/27/09, 3:15 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Det här är ett nytt recept som min syster skickade till mig. Och det blev skitgott och mycket :P Det står 4. portioner. Men jag håller inte riktigt med om det :P Tycker det blev mer. Men beror väl hur hungrig man är. Jag bifogar bilden på receptet.

Tacokryddad kycklinglasagne. Hur gott som helst! :)

spiritedaway
2/27/09, 3:20 PM
#9

sen kan jag ju fortsätta i samma anda. Tacofisk!. (Fast jag är lite tveksam till att köpa torsk egentligen. ) Har glömt skriva upp hur många portioner de är, men ca 2 portioner kanske?. Blir det för mycket är det ju bara att frysa in :)
Ett bra recept om man inte tycker om fisk så mycket, för fisksmaken försvinner rätt mycket. :P

Du behöver:

*600 gr torskfilé

*1 tsk salt

*2,5 dl matlagninsgrädde

*1/2 dl tacosås (medium eller hot)

*2 dl texmexost

*15-20 tortillachips

Tina fisken, salta och vik ihop fileérna om de är tunna. Lägg i en smord ugnsform.
Blanda grädden, tacosåsen och ost. Häll över fisken.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min i 225 grader.

Strö över chipsen. Servera med ris eller potatis.

spiritedaway
2/27/09, 3:23 PM
#10

Gott bröd att göra själv. Filmjölkslimpa.

Du behöver:

1 liter filmjölk
2-4 dl vitsirap eller 1 1/2- 2 dl baksirap
4 tsk bikarbonat
1,1 liter rågsikt
3 dl grovt rågmjöl
1/2 dl linfrö.
Man kan även ha i lite kruskakli, vetekli om man vill.

Blanda ihop det. Fördela smete i 2 smorda sockerskaksformar (avlånga)

Grädda i ca 1 timma i 150 grader.

spiritedaway
2/27/09, 3:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Och det här är ett av de godaste bröd jag vet :) Har man inte nåt av ingredienserna hemma blir det kanske ett dyrt första köp men det räcker ju till flera omgångar.

Fiberrika brytbröd

50 gr jäst
5 dl mjölk
250 gr kestella
2 1/2 msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
1 dl vetegroddar
2 dl vetekli (funkar fint med kruskakli istället)
4 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Värm upp mjölken till 37 grader. Rör sedan ut jästen med en del av mjölken. Rör ner kestellan i den återstående mjölken och värm åter till 37 grader.Tillsätt resten av degspadet (mjölk+ kestella) och rör ner sirapen och saltet.
Rör i vetegroddar, vetekli, grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa under duk i 30 minuter. Ta upp degen och knåda några minuter. Dela upp i 24 lika stora delar, rulla dom till bollar och lägga dom ganska tätt på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under duk i 30 min.

Pensla bullarna med vatten med en skvätt olja. Garnera med t.ex solrosfrön.

grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt kallna under bakduk.

De är nästan godare att äta varma. :)
Jag har ett till gott recept på bröd men vi får se om jag ids skriva det senare :P

bjornen66
5/29/09, 3:57 PM
#12

Fy vad vegetarisk mat är bilig. Om jag gör mat med kött så blir det ca 10-15kr  per portion, Meh gör jag mina vege biffar så kommer jag under 10 kr per portion. och det gör sig en hel del på en budjet. för 10kr gånger 3 gånger 30 ca 900 kr det är nästan under den rekomenderade mat kostnad.

Mullibolla
5/29/09, 9:41 PM
#13

Cole slaw, billigt, nyttigt och GOTT!

Vitkål
Senap
Majonnäs
Crème fraiche
Valfria kryddor (själv använder jag lökpulver, salt och svarpeppar)

Strimla vitkålen med osthyvel och slaka den sedan med kokande saltvatten. Då försvinner beskheten och den kan förvaras jättelänge i kylen.

När kålen svalnat och vattnet runnit av, så blandas den ihop med senap, majonnäs, crème fraiche och kryddor. Proportionerna är valfria men jag brukar ta 50-50 av CF och majonnäs, och sen spetsar jag bara med senapen tills jag tycker det smakar bra.

Det här är hur gott som helst och billigt och nyttigt. Ett utmärkt tillbehör till korv, kött, fisk, fågel eller som ensamrätt. Supersmarrigt till grillat!

Annons:
LinaK
5/29/09, 9:58 PM
#14

Mmm, vad mycket bra recept måste jag säga :)

#11 Dom bröden ska jag definitivt baka =)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

spiritedaway
5/29/09, 10:49 PM
#15

#14 ja det tycker jag :) dom är jättegoda.

Mitralis
5/30/09, 8:27 PM
#16

Tonfiskröra

1 burk Creme fraiche

1 burk Tonfisk i vatten

1 burk Majs

1/2 - 1 hackad rödlök av valfri storlek

Salt & peppar efter behag.

Börja med att smula tonfisken i en bunke och blanda sedan i resten.

Servera med mjuka tortillas som är värmda i torr stekpanna, nachos eller pastaskruvar.

Brukar räcka till ca 4-5 mjuka tortillas av små eller medelstorlek, men det varierar stort beroende på hur mycket man laddar i.

Kan även ätas på rostat bröd eller användas som fyllning i smörgåstårta.



Mitralis
5/30/09, 8:32 PM
#17

Laxpasta

2-2,5 dl Creme Fraice

Vårlök eller Purjolök, ganska mycket, eller efter behag

ca 250g (2 bitar) Lax eller Kräftstjärtar

Lite Olivolja eller Smör att steka i

Lite Salt och Peppar

Ca en halv Lime eller Citron eller en skvätt färdigpressat.

Dill, fryst, färsk eller torkad.

Hacka vårlöken (eller purjolöken) och skär laxen i lämpliga bitar (de ska vara ganska små, som munsbitar). Fräs vårlöken (eller purjolöken) i lite smör eller olivolja. Sänk temperaturen och stek kort laxen (ca två minuter). Häll i creme fraice och pressa i ca en halv lime och låt det hela sjuda ett litet tag tills laxen är klar. Salta, peppra och dilla efter behag och servera med tagliatelle (gärna grön) eller fulkornspastaskruvar och eventuellt avocado med rom.

FERNANDOS RÖRA:

Hälften majonäs

Hälften creme fraice

Ketchup efter behag

Lite lime eller citron

Blanda ihop det hela helt enkelt och servera till fisk eller skaldjur eller vad man nu tycker att det passar bra till… Till pasta är det jätte gott.



Hawknestgrove
5/31/09, 10:34 PM
#18

Den här är en urgod pastarätt!

Ljum laxpasta.
200g gravad lax
1 burk cremefraice, gärna minifraice
2vitlöksklyftor
2 tsk wasabi
1 gurka
1 röd paprika
salt
peppar
300g bandspagetti

Riv gurkan på rivjärn och salta den så att vattnet dras ur.Hacka paprikan i
små bitar mindre än sockerbitar.Blanda cremefraice med hackad eller riven
vitlök och wasabi, tillsätt salt och peppar efter smak. Rör ned gurkan som
kramats ur vattnetRör även nerpaprikan och laxen som skurits i strimmlor.
Koka pastan och skölj den i kallt vatten ,så att den ej blir för het då
kokar laxen.
Rör ned röran i pastan
OBS! Detta recept är för 2 st.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Puhlo
6/1/09, 1:52 PM
#19

Enklaste fisken:

1 fiskblock av vit fisk (hoki, torsk, annan fisk du gillar)

2 kuber grönsaksbuljong.

1 fpk smörgåskrasse

3 dl grädde

5-6 dl vatten.

Salt och peppar.

Koka fisken i stark grönsaksbuljong, så att det täcker fisken.

När den  är färdig häller du av och sparar buljongen, häller på grädden på fisken, smakar av med buljong, och klipper över krassen. Låt koka upp, red eventuellt av, smaka av med salt och peppar.

Det är ruskigt gott med ärtor och kokt potatis till.

Enkel snabb zucchini:

Riv 1-2 skalade zucchinis grovt. Fräs rivet i en stekpanna i lite olja. ha i dijonsenap (eller annan fransk starkare senap), och rör om ordentligt. Salta och peppra. Ha i en 2'a creme fraiche av valfri fetthalt (lätt funkar nästan bäst), och krydda med massor av fryst dill. Koka upp och servera med potatismos. GOTT.

Hawknestgrove
6/2/09, 12:27 AM
#20

tack lagt till i samlingen

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
Gasoline
6/2/09, 3:52 PM
#21

Tack så mycket för alla goda recept, bidrar med några själv senare!

MdM-Cernita
6/3/09, 2:22 PM
#22

Brynt kålsoppa

Bäst går det i en stor gjutjärnsgryta, annars stekpanna+stor gryta.

  • Vitkål (inte färsk) ca 1/2 huvud eller mer

  • Smör

  • Mörksirap efter smak men kanske en halv dl

  • Buljong/fond/tärning

  • Kryddor: salt peppar ev tomatpuré

Tärna vitkålen typ 1X1 cm

Smält smöret och låt det få färg

Bryn kålen om du inte har en jättegryta så blir det i omgångar tills den fått lite färg.

Lägg i all kål i grytan, hetta upp ordentligt och häll i sirapen.

Rör om ända ner i botten tills det är brunt och lite genomskinligt.

Spä med buljongen till lagom konsistens, jag gillar när det är mycket kål, mer som gryta.

Krydda och låt det puttra tills det smakar bra.

Nästan gratismat som man antingen älskar eller hatar. Det går att peta i lite korv köttrester i och ibland lägger jag i ost att snälta i soppan.

[KinaSylejmani]
6/17/09, 10:37 PM
#23

#4. Pasul är inte helt fel.

Hawknestgrove
6/21/09, 3:23 PM
#24

Den här gjorde jag till middag i går!

Kycklinglår brynes väl i grytan.
Blanda ihop : salt+vitpeppar + 1½ tsk.krossad rosmarin +
1½tsk stött dragon +1½tsk körvel.
Häl lkryddblandningen över kycklingen
tillsammans med saften och rivet skal av en ½ citron.
+ 3 dl grädde.
Låt alltsammans småputtra under lock i 20 min.
( blanda gärna lite soya i grädden så får alltsammans en aptitligare färg. )

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Gardens
7/21/09, 9:14 PM
#25

köttfärsröra 2personer:

200g köttfärs

svartpeppar

curry

2dl vatten

2dl riven morot

ketchup eller tomatpure

MYCKET gott.

Gardens
7/21/09, 9:17 PM
#26

ugnsbakad falukorv:

400g (1/2 ring)falukorv

*1burk krossade tomater (400g)

*svartpeppar

*cayenne

*majs

*kanel

*paprika

*= röres ihop och kletas ut på korven.

täck med ost.

25minuter i 225grader.mitt i ugnen.

Tarzan88
11/14/09, 3:55 PM
#27

goda recept

Annons:
marinelady
11/15/09, 6:29 PM
#28

Pink lax

Hel laxsida

Citron

Dill (torkad eller frusen)

Smör

Salt

Peppar

Ta en en vanlig plåt, täck med aluminium folie, lägg dit den hela laxsidan med skinnet neråt (får oftast plats på diagonalen) och salta,peppra samt kläm över en halv citron, skär ut margarin eller smör bitar och lägg runt samt ovanpå fisken, strö över dill.  OBS var inte snål med kryddorna eller smöret, det är mer mat än man tror.Vik ihop foliet så det blir ett paket runt hela fisken och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 min. När du tar ut den så ska köttet släppa från benen då är den helt klar. Billigare än man tror och går bra ihop med allt från ris till potatismos.

marinelady
11/15/09, 6:32 PM
#29

Korvgryta

Valfri korvsort

Krossade tomater

Vitlök

Valfri frysta grönsaker/ bönor på burk

Peppar

Salt

Creme fraiche

Stek korven så den får lite yta, släng i grönsaker och vitlök (krossad eller pressad välj själv), täck det hela med krossade tomater, krydda, låt koka i 10 min för att förlora lite vätska, precis innan servering lägg till creme fraiche för att reda till såsen och kanske lite soja. Passar med ris och pasta

Upp till toppen
Annons: