Billig och god mat
Tänkte att vi kan ha en tråd med förslag på billig och god mat.
Det behöver inte vara något avancerat, men även avancerad mat får vara med i tråden.
😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉
Så här på våren tipsar jag om nässelsoppa, finns det något godare än nära på gratis mat?
Sedan är humlesparris supergott, man kokar humleskotten lite snabbt och serverar med en klick smör. Mmmmmm.
Jag älskar kebab, men att köpa kebabkött är jättedyrt och det finns ingen "kebaberia" med några goda kebab i Uppsala, så jag gör köttet själv på vanlig blandfärs. Jag blandar ca 150 gram blandfärs med ett ägg, ströbröd, salt, spiskummin, paprikapulver och vitlök och plattar ut supertunt på ett bakplåtspapper och kör snabbt i ugnen tills det är genomstekt. Billigt och gott.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Måste prova "din" kebab någon dag VildaVittra! Låter verkligen gott!
😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉
Många odlar ju och sommaren kan bjuda på många fina grönsaker att göra goda sallader på. Tillsätt grillad kyckling, knaperstekt bacon, ägg, räkor, pasta eller vad man nu gillar :)
En grillad kyckling i sig är ju inte det billigaste man kommer över, men man kan ha den till mycket. Jättegott i paj också!
Fläskpannkaka är billigt, går utmärkt att riva ner morot och potatis för att dryga ut och göra matigare.
Jag brukar kolla häl för att få lite inspiration: http://www.recept.nu/billig-mat
/Christine
Löksoppa är ju enkelt, billigt och gott
Svamp i alla dess former tex panerad fårticka
Nässelgryta och också riktigt gott
rödbetsbiffar, bönbiffar, böngrytor, linscrytor, currys, chilis, hemmagjord nudelsoppa, hemmagjord sushi, gröt av alla dess slag, rotsaskssoppor, rotsaksröror i ugn, fräst vitkål, vitkålslåda osv osv
Faktiskt är näst intill allt jag och min man göra både billigt och gott.
l'm back
#2 Gör det. Annars om du har en sådan där liten brännare som man bränner creme brulee med så kan man koka kebabköttet i en konservburk och sedan bränna ytan allteftersom man skär.
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/gallery/2012/feb/08/how-to-make-a-doner-kebab
Fortsätter på mitt snabbmatstema och tipsar om det här receptet där man kan göra falafel på gula ärtor. De var supermumsiga.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Fisk är ju också superbilligt, i alla fall om man fiskar själv och fisk behöver ju inga konstigheter när man tillagar det heller.
l'm back
Blev så sugen på kebab efter den här tråden, så det blev hemmagjord kebabtalrik till middag. Mmm..
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#7 Vad gott det såg ut, ska absolut prova det. Har en dotter som älskar kebab och när man gör det själv vet man ju exakt vad som är i 👍
mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar
Jag vill bli mätt på det jag äter och äter därför gärna hårdkokt ägg. Morötter och vitkål tycker jag är prisvärt också.
Jag gör "bananplättar" istället för godis. Mitt emellan godis och mat kan man säga..
Mosa 3 bananer i en skål med en gaffel eller med en stavmix. Vispa ner 2 ägg tills det blir en jämn smet. Tillsätt 1 dl socker och därefter 2 dl mjöl. Blanda tills det blir en jämn smet. Grädda i en stekpana tills de blir gyllenbruna och om man vill kan man lägga 1-2 chokladbitar i varje plätt, men är även goda utan chokladen.
😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉
#10 Det lät ju spännande, ska jag testa som godis till dottern nån gång tror jag. Tack för tipset 👍
mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar
Det gör inget om bananerna börjar bli bruna, däremot halvt omogna bananer är inte så lätta att få till.. Dessutom kan man iaf här ibland få tag på billiga halvbruna bananer som går att skala. lägga i påsar och frysa in..
😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉
#11 - Går utmärkt med bara banan och ägg så slipper du sockret ;) En banan och två ägg brukar vi göra till Nova :)
/Christine
En sak jag brukar göra när jag gör köttfärssås är att blanda i rivna morötter/röda linser i såsen.
400g köttfärs
1 dl linser/3-4 rivna stora morötter
krossad tomat
kryddor
vätska
Blir mat för många dagar för mig och sonen, samt att det blir nyttigare o billigare :)
Lillan (#506006) på Furry-Paws.com
Strong Beauties Kennel
#3 Kyckling är ju jättelätt att ugnsgrilla själv, blir supergott, och man kan göra sås på skyn. Pensla på lite marinad (jag brukar göra med soja, olja, vitlök, sop och timjan eller rosmarin eller vad jag nu känner för), in i en ugnspåse (stekpåse?), gör ett hål i mitten på påsen. In i ugn ca 1,5 h. Tina fryst kyckling i kallt vatten över natten. Såsen gör du med skyn som samlas i påsen, mjöl, soja, mjölk/grädde och peppar. Gjorde det som söndagmiddag innan jag blev vegetarian, med potatis och grönsaker. Mums. Blev alltid massa kött över som vi hade i paj sen. Blir det potatis över, använd i pajskalet eller i pyttipanna!
Min blogg: Fibroflicka med myalgisk encefalomyelit.
dragonkyckling =)
Det finns en hel del förmånligt kött som kanske är lite tidskrävande att tillreda, som diverse stekar, soppköttsbitar och så vidare, men som är både mättande och gott bara man tar sig tid. Pulled pork är ett exempel. Köper man av en lokal producent får man det dessutom ofta billigare än i butiken.
Investerar man i en tryckkokare (min är från Ikea och kostar faktiskt mindre än de flesta andra 6-literskastrullerna man hittar i butiken - googla på "ikea värdesätta") spar man dessutom massor med tid och elektricitet. Den är fantastisk inte bara för att koka kött mört utan även t.ex. bönor och kikärter, som blir mjuka på 20-30 minuter jämfört med uppemot 1,5h koktid på konventionellt vis, med plattan ställd på högre värme. Dessutom påstås tryckkokare bevara näringen bättre i maten än konventionell kokning. Om det faktiskt stämmer vet jag inte, men jag är åtminstone helt såld på min tryckkokare jag köpte för några månader sedan. Bästa köksinvesteringen på väldigt länge. Att kunna göra supergoda ribs på långt under en timme totalt (10 minuter förberedelser + 20 minuter i tryckkokare + 10 minuter på grillen) gör inte saken sämre heller. 🙂
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#17 Bra tips! Tryckkokare har jag gått och småkikat på men inte riktigt vågat testa. Kanske dags att kolla lite mer seriöst. 🙂
Hur fungerar en tryckkokare? Jag menar, kan man öppna då och då och röra om, eller kolla att maten är färdig/ tillsätta fler ingredienser? Då försvinner väl trycket?
#19 - Nej det kan man inte göra utan att släppa ut trycket först. Det går normalt rätt långsamt, men det finns ett snabbt (även i manualen nämnt) sätt också: Man lägger den under kranen och spolar vatten på locket, då försvinner trycket på några sekunder och man kan ta bort locket. Märker man att man behöver koka längre, eller om man t.ex. vill tillsätta vissa ingredienser först vid en senare tidpunkt, går det ju bra att använda den här metoden och sedan lägga tillbaka på spisen och antingen koka vidare normalt eller under tryck.
Att röra om under kokningen har jag till min glädje märkt att man inte behöver göra (det går ju inte heller, men man kan ruska om kokaren försiktigt om man vill). Inget fastnar i bottnen för mig iaf, och det lär inte heller kunna göra det så länge man har tillräckligt med vätska. Dessutom hindras ju fastbränning av att man ju faktiskt har rätt låg effekt på plattan under själva tryckkokningen, detta eftersom mycket större del av all den energi som alstras av spisplattan faktiskt stannar i kastrullen. Jag har plattan på mellan 4 och 5 (skalan går till 9) när jag vill koka på maxtryck, och på ca 3 då jag kokar med lägre tryck. Vid uppkokning lönar det sig dock att använda max effekt eftersom man når önskad temperatur fortare så.
I manualen till tryckkokaren från Ikea följde det med en ganska omfattande tabell med ungefärliga koktider för en massa olika råvaror, och jag tycker den stämmer hyfsat väl också.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Rotfrukter i ugn är otroligt gott! Potatis, palsternacka, morötter och rödlök brukar jag ha. Har jag lax hemma slänger jag in det också. Har inte receptet i huvudet (hojta till så fixar jag fram) men man behöver inte förkoka något alls utan allt fixas i ugnen på en ganska hög grad.
Sedan sätter ju bara fantasin gränser, lax är inte så billigt så man kan alltid ha ris till eller annat gott :)
Medarbetare på Chinese Crested ifokus.
Nu när man kan skörda en massa utomhus kan man göra en rejält billig middag.
Vi har potatis och lök i vår trädgård, ihop med lite grillad korv eller en köttbit så blir det en riktig gourmetmåltid :)
Svamp börjar också ploppa upp lite i skogarna här i skåne så är man kunnig är det bara att ge sig ut och plocka.
mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar
Åh jag saknar mina svampskogar…. Så klart det finns svamp även här i Skåne, men jag hittar inte så bra i skogarna här och folk värnar om sina svampställen. Får smyga mig efter någon med korg vid tillfälle! 😃
#23 Du har inte funderat på att odla svamp som ostronskivling osv i trädgården?
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#24 Nej det har jag inte ens tänkt på. Du det var ju en tanke! Det ska jag googla lite på. Sen kommer jag förhoppningsvis upp och plockar svamp med dig till hösten. 😃
#25 Då kan du passa på och läsa min bok om champinjonodling (men hoppa över avsnittet där de skriver att de sprayar dom med DDT, boken har några år på nacken).
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Åååh vad mycket bra recept och tips det var i den här tråden! Jag brukar också göra som #14 med min köttfärssås, och nässelsoppa är ju helt gudomligt! Potatis- och purjolökssoppa kan man komma undan billigt med också, speciellt på hösten ^^ Kål är ganska underskattat också.
Min blogg; http://www.nattstad.se/Varganess
#10 Jag brukar också göra bananplättar (eller bananpannkakor) men jag använder bara två mosade bananer och två ägg samt lite vaniljsocker som jag blandar samman och steker (i en panna som man inte behöver stekfett i). Sen äter jag dem med bär och kvarg eller liknande. Nyttigt och gott!😍